Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Wie heeft er géén last van: webpagina’s die ineens ellendig traag laden, mails die niet willen vertrekken … Veel kans vreet op je pc één programma alle bandbreedte op. NetLimiter legt de grootste slokoppen aan banden.

STAP 1 / Driverinstallatie

Om te vermijden dat software op hol slaat met down- of uploaden, stelt NetLimiter snelheidslimieten in. Je vindt NetLimiter op www.NetLimiter.com/download.php, waar je een probeerversie van NetLimiter Pro ($ 29,95) binnenhaalt. Na een proefperiode van 27 dagen schakelt Netlimiter terug naar de gelimiteerde gratis versie – meer dan voldoende tijd om te kijken of het programma je geld waard is. Tijdens de installatie geef je twee keer toestemming om een driver te installeren. Klinkt raar, maar dat is het niet. NetLimiter onderschept namelijk al het netwerkverkeer van en naar de pc via een virtuele netwerkkaart (en controleert daarmee dus echt álle netwerkdata). Na installatie moet je de pc herstarten.

 

STAP 2 / Overzicht

Het hoofdscherm van NetLimiter lijkt op het eerste gezicht wat intimiderend, maar dat valt in de praktijk erg mee. Je ziet een rij (actieve) programma’s die allemaal netwerkverkeer (kunnen) genereren. In de kolom DL Speed staat het huidige downloadverkeer en onder UL Speed het uploadverkeer. Die kan je allebei begrenzen, maar het is allereerst zaak om de snelheid van je internetverbinding te achterhalen. Alleen dan kan je zinvolle limieten instellen. Heb je bijvoorbeeld een adsl-verbinding met 1 Mbit/s uploadruimte en 8 Mbit/sec downloadruimte, dan heeft het weinig zin om een limiet van 10 Mbit/sec voor downloaden in te stellen.

 

STAP 3 / Snelheid meten

Om de werkelijke snelheid van je internetverbinding te achterhalen, surf je naar www.speedtest.net. Klik daar op Begin test en wacht even. Na een paar seconden krijg je een overzicht van de werkelijke up- en downloadsnelheid die op jouw pc mogelijk is. Kijk niet vreemd op als die (behoorlijk) lager uitvalt dan door je provider beloofd werd en noteer beide waarden. Herhaal de metingen eventueel een paar keer om op een mooi(er) gemiddelde uit te komen.

 

STAP 4 / Downloadsnelheid Limiteren

Gewapend met de net gemeten waarden kan je zinvolle limieten in gaan stellen. Start het programma dat je wil beteugelen op en controleer of het in de lijst van NetLimiter verschijnt. De kans bestaat dat je een programma twee keer tegenkomt. Meestal is de installatiewizard daaraan schuldig, bijvoorbeeld omdat er tijdens het installeren nog optionele onderdelen zijn gedownload. Om te controleren welke versie de juiste is, kijk je naar het actieve dataverkeer achter de vermelding.

Om limieten in te stellen, klik je allereerst op het getal achter het programma in de kolom DL Limit. Omdat je eerder de snelheid gemeten hebt in Mbit/sec, kies je in het eenhedenveld voor de optie Mbits. Vul dan in het veld achter Limit een maximaal toegestane downloadsnelheid in. Mijn maximale downloadsnelheid was zo’n 16 Mbit/s, dus ik kies bijvoorbeeld voor 8 Mbit/s. Sneller mag ook, maar dat gaat dan wel ten koste van het overige dataverkeer. Schakel tot slot het selectievakje voor de optie Enabled (geactiveerd) in en klik op Save. De downloadlimiet voor het gekozen programma is nu ingesteld en actief.

 

STAP 5 / Upload begrenzen

Na het toevoegen van de limiet aan de lijst valt een kleine tekortkoming van NetLimiter op: de waarden die in de Limit-kolommen worden getoond, zijn in Bits/seconde. Dat past bij wat hogere snelheden veelal niet goed en de maximaal getoonde snelheid in Bit/sec bedraagt 1.000.000 Bps. Als je echter op deze waarde klikt en daarna als eenheid weer voor Mbits kiest, is er niets aan de hand.

Om de uploadlimiet in te stellen, klik je op het getal achter de applicatie in de kolom UL Limit. Omdat ik eerder een uploadsnelheid van maximaal 0,86 Mbps heb gemeten, is het zaak hier een flink eind onder te blijven. Zo kies ik voor een limiet van 0,15 Mbps, waardoor er nog genoeg ruimte overblijft voor het upstreamen van Voip of videostreams (Skype en co). Kies in het venster Dialog weer voor de eenheid Mbit, vul een waarde in van 0,15, schakel de optie Enabled in en klik op Save. De gekozen software houdt zich vanaf nu aan de ingestelde snelheidslimieten.