Met een draadloos netwerk en steeds meer mediatoestellen in huis spreekt het voor zich dat je ook muziek (en video’s) wil delen over dat netwerk. In deze workshop toon ik hoe velen kunnen genietet van één muziekbibliotheek via Windows Media Player 12. Dat maakt delen met meerdere apparaten mogelijk en stuurt je muziekbibliotheek zelfs achterna via het internet.

STAP 1 / Muziek delen inschakelen

Eerst stel je Media Player 12 zo in dat het zijn bibliotheek deelt met anderen. Via de menubalk bovenaan klik je op Streamen, waarna je Apparaten automatisch toestaan mijn media af te spelen aanvinkt. Kiesook Externe besturing van mijn speler toestaan. Onder Meer streamingopties kan je desgewenst apparaten toestaan of blokkeren. Voor Microsoft-vriendelijke toestellen die op je muzieknetwerk staan, zoals bijvoorbeeld de Xbox 360-gameconsole, kan je ook wat  specifiekere settings invoeren (zoals alleen muziek die je zelf een welbepaald aantal sterren hebt gegeven) via Aanpassen.

Vanaf het moment dat je alle andere pc’s in je netwerk hebt ingesteld voor het streamen van muziek, krijg je toegang tot de muziek op die pc's. Je vindt de muziekbibliotheek in je bronnenlijst aan de linkerkant van het scherm, onder Andere bibliotheken.

 

STAP 2 / Muziek streamen naar een toestel

Om een stream op te zetten, kies je rechts op het scherm Afspelen met, waarna je een aangesloten mediatoestel selecteert. Dit is eerder bedacht voor toestellen die geen eigen computerinterface hebben, maar toch op een netwerk kunnen worden aangesloten. Er zullen ook toestellen zijn die je niet in die Afspelen met-lijst vindt: alleen dlna-apparaten die ook de Digital Media Renderer-substandaard gebruiken, worden door dit systeem herkend.

Er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen de twee grote gameconsoles: de Xbox 360 wordt automatisch herkend als een toestel waarnaar je rechtstreeks een stream kan opzetten, de PlayStation 3 niet. Die laatste (en de Xbox 360 ook) kan wel vanuit zijn eigen interface aan alle muziek in je bibliotheek. Een vereiste is natuurlijk wel dat je je computer laat aanstaan.

 

STAP 3 / Muziek delen via het internet

Je kan je muziek ook streamen naar pakweg je vakantieverblijf, liefst via wifi om kosten te vermijden. Ter plekkeheb je een computer met Windows Media Player 12 nodig, en streamen moet op beide computers ingeschakeld staan. Klik opnieuw op het menu-item Streamen, en kies daar Internettoegang tot media op computers thuis toestaan. Er verschijnt een dialoogvenster, waarin je wordt gevraagd om de mediatoegang te koppelen aan een Windows Live-ID. Dat is je ticket voor online toegang tot je media thuis.

Ik veronderstel dat je al over zo’n Windows Live-account beschikt (je oude Hotmail-account werd jaren geleden al overgezet naar deze dienst), zoniet moet je die eerst nog even aanmaken. Klik op Een online-id koppelen, waarna je nogmaals Online-id koppelen aanklikt onder je profiel. Voer daar je Windows Live-gegevens in, en je bent vertrokken. Opgelet: herhaal deze stap ook voor de computer waarop je de stream wil ontvangen.

 

STAP 4 / Je muziekbibliotheek op een centrale schijf

Het makkelijkste is nog altijd om je hele muziekbibliotheek op een centrale netwerkschijf te parkeren. Op die manier heb je altijd toegang tot je muziek, ook al staat je pc uit. Kopieer gewoon alles naar de netwerkschijf, en voeg die locatie toe aan je bibliotheek via het menu-item Organiseren. Daar kies je Bibliotheken beheren en vervolgens Muziek, waarna je de nieuwe locatie aangeeft via Toevoegen.

Als je volledige bibliotheek op de externe schijf staat, kan je de lokale bibliotheek Verwijderen. Dat betekent niet dat de fysieke bestanden worden gewist: die kan je gewoon laten staan als back-up. Ook blijft het raadzaam om de netwerkschijf via een USB-kabel fysiek aan te sluiten op je pc.