België en Nederland zijn niet bepaald de droogste landen. Regen is vaak onze vervelendste bondgenoot; tijd om die voortaan te vermijden.

Spijtig genoeg woon ik niet aan de Costa Del Sol, en dus zie ik op een doorsnee dag veel meer regen dan zonneschijn. Een fietstocht, een daguitstap, elke stap buiten is niet zonder risico's zolang de lucht niet azuurblauw kleurt. Gelukkig kan je tegenwoordig aardig goed inschatten of er regen op komst is, en nog belangrijker: wanneer.

STAP 1 / Visuele ellende

Op internet krioelt het van de online weerstations waar je live het weer kan aflezen, maar www.buienradar.nl heeft mij tot nu toe al de meeste regendruppels bespaard. De website toont je meteen een visuele kaart waarop je in één oogopslag kan zien waar het regent. Links bovenaan staat het tijdstip waarmee de regen overeen komt. Het lijkt misschien vreemd, maar www.buienradar.nl is een stuk interessanter om te gebruiken dan www.buienradar.be. Die eerste toont immers een grotere kaart, zodat je gemakkelijker kan inschatten van waar de regen komt … handig als je voor een langere periode het resultaat wil zien.

 

STAP 2 / Toekomstvisie

Op het eerste gezicht ziet de site er tamelijk rommelig uit, maar dat mag je niet belemmeren om wat dieper in Buienradar te duiken. Uiterst links zie je verschillende tijdstippen die je kan aanklikken. De bovenste rij toont de afgelopen 2, 3 of 24 uur aan regen, terwijl de onderste gegevens de regenverwachting weergeven. Twee tot drie uur vooruit biedt je de meest gedetailleerde regenvoorspelling. 24 uur vooruit is niet echt bruikbaar voor kleine landjes zoals België of Nederland.