Ik maak van mijn reisfoto’s altijd een presentatie in PowerPoint. Wil ik die echter op televisie tonen, dan moet ik altijd in de weer met laptop en kabels. Een heel gedoe dus. Kan ik mijn ppt(x) niet naar een video-dvd branden, liefst met betaalbare software?
Chris De Hulsters

Dat kan, desnoods met een omwegje. Ik ga er eerst van uit dat je met PowerPoint 2010 werkt. Die heeft namelijk een fraaie optie aan boord: Een video maken, met behoud van onder meer gesproken tekst, animaties, media en overgangen. Je vindt die via het menu Bestand, Opslaan en verzenden. Het is overigens ook mogelijk je diavoorstelling via internet uit te zenden, zodat de ontvangers voldoende hebben aan een link: kies in dat geval Diavoorstelling uitzenden. Het eindresultaat is dan wel een wmv-bestand, maar met het gratis – en erg gebruiksvriendelijke – Windows Live Movie Maker 2011 in combinatie met het meegeleverde DVD Maker zet je je filmpje zo om naar een video-dvd.
Werk je met een oudere PowerPoint-versie, dan kan je altijd nog aankloppen bij sharewaretools als Wondershare PPT2DVD (circa € 21) of het wat duurdere ImTOO Convert PowerPoint to DVD Personal (circa € 42). Kijk misschien toch ook eens op deze pagina, waar je kennis maakt met vijf gratis ppt-converters – weliswaar niet zonder enkele beperkingen.