Wil je je favoriete programma’s op elke pc kunnen draaien, dan zet je ze best op een USB-stick. Met LiberKey stel je zelf je draagbare softwarebundel samen.

STAP 1 / Installeren

Je vindt LiberKey op www.liberkey.com. Eerst installeer je best het basisprogramma op je computer, en dan kan je na het doorlopen van deze workshop de hele zwik op een USB-stick zetten. Na de eerste start meldt LiberKey dat er een update is, die je best meteen installeert. Vervolgens start er een wizard om draagbare programma’s te installeren. Je kan losse applicaties kiezen, maar in deze workshop kies ik voor een volledige bundel. Klik op Ultimate Suite (145 programma’s, 208 MB); het onderste schermdeel toont dan alle programma’s die in die bundel zitten. Klik op Installeer alle toepassingen… en kijk hoe ze één voor één gedownload worden en in het LiberKey-menu verschijnen. Na de installatie druk je op OK, waarna je naar een website wordt geleid.

 

STAP 2 / Updaterapport bekijken

Het updaterapport laat zien dat er 145 programma’s geïnstalleerd zijn en toont de lijst met namen. Klik je bijvoorbeeld op 7-Zip, dan zie je een gedetailleerde (Engelstalige) beschrijving van het doel van het programma. Ik lees ook dat het een zogeheten ‘priority update’ is (later meer hierover) en dat 7-Zip deel uitmaakt van mijn LiberKey. Klik je op het vergrootglas achter 7-Zip, dan zie je waar je het programma kan vinden in je LiberKey-menu.

 

STAP 3 / Programma starten

Het LiberKey-startmenu ziet er uit als Windows’ eigen startmenu, maar dan aan de andere kant van het scherm. Er staan een tiental categorieën met software in, onder andere voor beeld, geluid en systeem. Een programma starten kan op twee manieren. Open bijvoorbeeld Beeld, Bewerker en dubbelklik op VirtualDub. Het programma start meteen, waarbij alleen bij het eerste gebruik een licentiescherm verschijnt waarin je de voorwaarden moet accepteren. Als het LiberKey-menu niet open staat, kan je ook rechtsklikken op het pictogram in het systeemvak om toegang te krijgen tot alle applicaties.

 

STAP 4 / Openen en sluiten

Het LiberKey-menu kent een beperkt aantal knoppen. Bovenaan zie je drie tabbladen voor de complete lijst met applicaties, de meest gebruikte en de recentst gebruikte. Verder is er een knop voor menufuncties waarmee je onder meer het menu kan wijzigen en een knop om te schakelen tussen grote en kleine pictogrammen. De knop Mijn Documenten leidt niet naar de gebruikelijk Windows-map, maar naar een map binnen jouw LiberKey-map. Door ze daar te bewaren, kan je ook je documenten volledig draagbaar houden.

De drie knoppen onderin dienen voor de vrije schijfruimte, en het verbergen of het sluiten van het menu. Verbergen kan ook met een druk op Escape. Eén keer linksklikken op het systeemvakpictogram opent het menu weer. De laatste belangrijke knop is LiberKey Gereedschap, met daarachter een schat aan mogelijkheden.

 

STAP 5 / Configureren

Om LiberKey aan je voorkeuren aan te passen, klik je op LiberKey Gereedschap, LiberKey Configuratie. Bij LiberKey Gereedschappen zie je Associate LiberKey with all Files. LiberKey associeert intern bepaalde bestandstypes met bepaalde draagbare programma’s. Wanneer LiberKey actief is, bevat je Windows-contextmenu de regel Open met LiberKey. Doe je dit met een beeld, dan wordt een beeldenviewer van LiberKey gestart. Doe je dit met een video, dan start een videospeler enzovoort.

Ook belangrijk is het onderdeel Toepassingsvernieuwing. Zet je daar Download en installeer… aan, dan worden de belangrijkste programma’s volautomatisch bijgewerkt. Met een klik op Pas Toe sluit je het configuratievenster en worden de instellingen actief.

 

STAP 6 / Programma’s toevoegen

Wil je zelf programma’s toevoegen aan LiberKey, dan klik je op LiberKey Gereedschappen, Beheer Draagbare Toepassingen, Doorzoek de toepassingscatalogus. De LiberKey-site wordt geopend, en je ziet meteen welke programma’s je wel of niet geïnstalleerd hebt. Klik op een programma en druk vervolgens op Install om het in de wachtrij te plaatsen. Heb je alles gevonden wat je zoekt, dan kan je die hele wachtrij in één keer installeren.