Digitale inkt is niet nieuw, maar tot voor kort was het prijskaartje vaak het struikelblok. Sony duikt nu onder de 150 euro. Tijd om papieren boeken definitief de rug toe te keren?
Mijn ervaringen met digitale inkt gaan een heel eind terug. Zeven jaar geleden kwam ik er al mee in contact als een van de eerste testers, dankzij een project bij De Tijd. Drie jaar later heb ik onmiddellijk een e-reader gekocht (toen nog 349 euro!), maar het duurde niet lang voor die in mijn kast belandde. De reden? Een beperkte batterij die het amper een week uithield en een paginaverversing die liefst vijf seconden duurde. Volgens Sony de hoogste tijd om me opnieuw verliefd te maken op digitale inkt.
Vliegensvlug
Standaard wordt de PRS-T2 geleverd met zijn gebruikshandleiding en drie uittreksels van bekende boeken. Allemaal digitaal natuurlijk. Het toevoegen van boeken via je computer verloopt erg handig met de meegeleverde software. In geen tijd kan je starten met lezen. Heb je nog geen digitale boeken? Geen probleem. Sony heeft een contract met online winkel Bol.com om Nederlandstalige digitale boeken rechtstreeks op je e-reader te downloaden.
Omdat rechtstreeks aankopen op je e-reader via WiFi niet echt handig is, kan je zo’n digitaal boek beter op je computer kopen en het met de meegeleverde software op je e-reader zetten. De PRS-T2 bevat ook Evernote-integratie – als enige e-reader trouwens – voor de liefhebbers van deze notitiedienst. Een rariteit vind ik de geïntegreerde webbrowser. Amper bruikbaar op een e-ink-scherm, al kan het in geval van nood misschien wel van pas komen.
Comfort
Een boek op een e-ink-scherm leest veel aangenamer dan op een tablet, vind ik. Het enige nadeel is de zichtbaarheid in het donker, door het ontbreken achtergrondverlichting. Je kan wel een houder kopen met een bijhorend lampje, maar het stelt me teleur dat Sony hier zelf nog geen oplossing voor heeft. Andere e-readers omarmen namelijk achtergrondverlichting om te lezen in het donker, en kosten minder.
Na een maand boeken lezen, moet ik toegeven dat ik eraan gehecht ben. De snelheid is sterk verbeterd; een pagina omslaan duurt nog maar een fractie van een seconde. De batterij toont nog altijd drie van zijn vier streepjes, WiFi niet ingeschakeld. De beloofde autonomie van twee maanden lijkt dus geen probleem. Het touchscreen zorgt voor een goede navigatie door de menu’s, en nog belangrijker: je kan er letterlijk in één beweging je pagina mee omdraaien.
Concurrentie
Het enige probleem blijft zijn prijs. Je kan op Amazon al een e-reader vinden met nagenoeg dezelfde schermtechnologie, uitgezonderd de aanraakfunctie, voor maar 79 euro. Voorlopig geef ik het voordeel van de twijfel aan Sony, dankzij zijn ondersteuning oor een Nederlandstalige digitale boekenwinkel, maar van zodra Amazon ook in België Nederlandstalige e-boeken gaat leveren, zou Sony het wel eens knap lastig kunnen krijgen.