Bijna dertig jaar nadat de eerste versie van Windows uitkwam, verandert Windows 8 de interface van onze computers behoorlijk drastisch. Vanaf nu spreek je ook niet meer over programma’s, maar over apps. De grens tussen ‘gewone’ computers en tablets en smartphones vervaagt dus. Omdat de overstap niet vanzelfsprekend is en het nieuwe besturingssysteem heel wat leuke mogelijkheden met zich meebrengt, laat Clickx je stapsgewijs kennis maken met Windows 8. In deze workshop tonen we hoe je inlogt, enkele instellingen aanpast en programma’s installeert. Zo kan je alvast aan de slag wanneer Windows 8 uitkomt, op 26 oktober.

STAP 1 / Inloggen

Wanneer je Windows 8 opstart, moet je inloggen. Dat doe je met je Microsoft-account, het e-mailadres dat je al gebruikt voor bijvoorbeeld Windows Live Messenger (MSN) of andere Microsoft-diensten. Het grote voordeel hiervan is dat je instellingen en het uitzicht van je account overal hetzelfde zal zijn, wat handig is voor wie meerdere toestellen gebruikt. Heb je nog geen Microsoft-account, dan kan je er via het aanmeldscherm een aanmaken. Wie dat liever niet doet, kan kiezen voor een lokale account. Die kan je nog het best vergelijken met de gebruikersnamen die we al kennen sinds Windows XP. Hier vul je gewoon een naam in die je al dan niet kan voorzien van een wachtwoord. Hou er wel rekening mee dat sommige programma’s (apps) in Windows 8 wel een Microsoft-account vereisen en dat je dus op termijn alsnog zo’n account zal moeten aanmaken.

 

STAP 2 / Instellingen

Eens ingelogd krijg je geen bureaublad te zien, maar wel de nieuwe Windows 8-interface. Dat betekent een afscheid van de startknop, maar het wil niet zeggen dat de functies achter die knop verdwenen zijn. Ga met je muis naar de rechterbovenhoek of rechterbenedenhoek van het scherm. Meteen krijg je rechts een vijftal icoontjes te zien: Zoeken, Delen, Start, Toestellen en Instellingen. Klik op Instellingen voor een snel overzicht van de helderheid, de toetsenbordinstellingen, meldingen en je internetverbindingen. Rechts onderaan kan je bij Change PC Settings alle instellingen van Windows 8 bekijken en aanpassen.

 

STAP 3 / Inloggen zonder wachtwoord

Werken zonder wachtwoord kan niet als je bent ingelogd met je Microsoft-account. Wil je toch dat jij of anderen zonder wachtwoord op de pc kunnen, dan maak je best een lokale account aan. Dat kan als je de computer voor het eerst opstart, of door achteraf een lokale account aan te maken. Ga naar je Instellingen (zie stap 2), klik daar op Users (gebruikers) en kies voor Switch to a local account. Je geeft dan eerst je huidig wachtwoord in en vervolgens kan je een nieuwe gebruikersnaam ingeven waarbij je het wachtwoordveld leeg laat.

 

STAP 4 / Personaliseren

Omdat je in Windows 8 inlogt met je Windows Live-adres, neemt je pc meteen ook de profielfoto over die je onder andere op Messenger gebruikt. Maar ook dat kan je eenvoudig veranderen. In het startscherm van Windows 8 klik je rechtsboven op je gebruikersnaam en krijg je de mogelijkheid om je profielfoto te wijzigen. Hier kom je meteen in je pc-instellingen, waar je je foto kan aanpassen door te bladeren in je afbeeldingen of door een webcamfoto te maken. Nadien hoef je nergens op OK te drukken; gewoon teruggaan naar het startscherm is voldoende. Hou er wel rekening mee dat hiermee ook de profielfoto van je online account gewijzigd is, en je er dus ook op Messenger of voor je contactpersonen in Outlook zo uitziet.

 

STAP 5 / Het bureaublad vinden

De grootste verandering is dat je in Windows 8 niet langer een bureaublad hebt. Of toch? Geen paniek; je pc start dan wel op in de Windows 8-interface, maar er is een desktop-app die je meteen naar de vertrouwde omgeving brengt. Tover hem tevoorschijn via de zoekfunctie, of gebruik je rechtermuisknop om alle apps te tonen. Klik op Desktop, en je bevindt je weer in een bekende omgeving, zij het zonder startknop.

 

STAP 6 / Programma’s installeren

Windows 8 haalt de mosterd bij de smartphone. Waar je vroeger iets installeerde vanaf een cd, dvd of via een download van een website, haal je nu je toepassingen in de Windows Store. Die Store kan je terugvinden op het startscherm van Windows 8. Klik er op, en je komt op een scherm met apps die op dit moment in de kijker staan. Scroll met je muiswiel naar links of naar rechts om door aparte categorieën (sociaal, entertainment, muziek & video, …) te bladeren. Doorgaans kan je per categorie nog eens doorklikken naar de best beoordeelde, de beste gratis apps en de nieuwste aanwinsten.

Om een app te installeren, klik je er op. Hierna kom je in een nieuw scherm, waar je meer uitleg krijgt over de app. Linksboven kan je op Install of Installeren klikken. Tegelijk krijg je ook te zien hoeveel ruimte de app inneemt en welke toestemmingen ze heeft. Zo mag het spelletje Fruit Ninja bijvoorbeeld je netwerk en je internetverbinding gebruiken. Zoek je een specifieke app? Ga dan met je muis naar de rechterbovenhoek om de zijbalk, de zogenaamde charms bar, op te roepen. Klik hier op het vergrootglas, en je kan meteen zoeken in de Windows Store – of zelfs op heel je computer.

 

STAP 7 / Programma’s sluiten

Geen kruisje meer rechtsbovenaan elk programma; voortaan vult elke app volledig het scherm. Ook als je van programma wisselt, blijft het andere draaien op de achtergrond. Om een programma te sluiten, ga je met je muis naar de bovenkant van het scherm tot je cursor in een hand verandert. Nu kan je klikken met de linkermuisknop en het programma naar beneden slepen om het te sluiten. Wie wil weten welke programma’s openstaan, kan altijd met Alt+Tab door de openstaande apps bladeren.

 

STAP 8 / Oude software installeren

In Windows 8 installeer je software via de Windows Store, maar hoe krijg je dan oude software op je toestel? Van op de bureaubladinterface kan je alles doen wat je van eerdere Windows-versies gewoon bent. Software op een USB-stick, op een dvd of gedownload via een website kan je hier gewoon installeren. Nadien zie je zelfs een icoontje verschijnen op je bureaublad, net zoals vroeger.

Wil je de geïnstalleerde toepassing ook op het startscherm van Windows 8? Ga dan naar All apps. Die kan je vinden door op het startscherm op de rechtermuisknop te klikken. Je krijgt dan alle geïnstalleerde software te zien. Klik met de rechtermuisknop op de gewenste toepassing, en je krijgt een menu waarin je kan kiezen om het item vast te pinnen (of los te maken) van het startscherm of de taakbalk (in desktopmodus). Ook mogelijkheden om de app te verwijderen, te openen in een nieuw venster, te openen als administrator of de bestandslocatie te openen, vind je hier terug.