Als je lange dagen achter de pc zit, kan je vooral in de avonduren hoofdpijn krijgen van de intense gloed van je monitor. F.lux past de tinten zo aan dat je ogen beter kunnen wennen aan wat er op het scherm wordt vertoond.

Voor alle internetverslaafden en fanatieke knutselaars presenteert ZDNet nu F.lux, een sobere applicatie die de schermkleuren bijstelt afhankelijk van het tijdstip van de dag. Dat levert bij de eerste start een rozige gloed op die met het verdwijnen van daglicht steeds dieper en voller wordt. Dat is in eerste instantie wennen, maar na verloop van tijd merk je dat je aan het einde van de dag minder moe bent.

[download_file]

De ongecompliceerde interface is meteen begrijpelijk en F.lux heeft nauwelijks aandacht nodig om in te stellen. Positiebepaling is aanwezig, waarmee je de geografische coördinaten van uw woonplaats kunt opzoeken en toevoegen. Op die manier loopt de applicatie synchroon aan het verstrijken van dag en nacht.

F.lux is geen aanrader voor grafisch specialisten die niet zonder een monitor met waarheidsgetrouwe kleuren kunnen. Het nut van een dergelijk programma lijkt daarnaast beperkt. Maar zodra je F.lux uitschakelt en de helderheid van jebeeldscherm je in het gezicht slaat, wordt pas duidelijk waarom wij het aanraden.

Wij bieden hier de Windows-versie aan; op de projectpagina vind je de overige versies.

External links

F.lux