Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Wanneer je de gsm- en telefoonrekeningen van het gezin optelt, val je achterover van het totaalbedrag dat je aan telefonische communicatie besteedt. Je kan die rekening flink drukken door gebruik te maken van Skype, waarmee je telefoneert over het internet. Deze techniek heet VoIP, of Voice over IP. Zolang het telefoongesprek tussen computers verloopt, is het gratis. Wil je telefoneren naar een vast telefoonnummer of een gsm, dan moet je betalen. Maar zelfs dan bedraagt de rekening slechts een fractie van wat je anders aan je telefoonprovider kwijt bent.

STAP 1 / Installeren

Op Skype moet je meteen een keuze maken. Wil je Skype voor je desktop of voor je smartphone? Ik kies Neem Skype voor WIndows. Er is een Premium-editie voor de professional die met collega’s videoconferenties wil houden. Gewone gebruikers kunnen het gerust houden bij de gratis versie waarmee je kan bellen én videobellen. Vervolgens moet je een fiche invullen met persoonlijke informatie (naam, geboortedatum, mobiel nummer). Je bent niet verplicht alle velden (zoals telefoonnummer) in te vullen. Start de download van het installatieprogramma en volg de installatiewizard. Ten slotte kan je Skype openen met je Skypenaam en je wachtwoord.

 

STAP 2 / Testen

In het volgende venster vraagt Skype om het geluid en de video te controleren. In een testvenster probeer je het geluid, zie je aan een gekleurd balkje of je stem geregistreerd wordt en check je of de webcam werkt. Er is nog een tweede test. Nog voor je begint te communiceren met je vrienden kan je best even de Testservice proberen. Je klikt in het linkervak op de contactpersoon Echo/Sound Test Service en daarna klik je op Bellen. Een Nederlandse stem nodigt je uit om een boodschap van maximaal 10 seconden in te spreken. Daarna hoor je een belletje en dan laat Skype jouw eigen boodschap horen. Wanneer je deze opname goed kan verstaan, weet je dat alles juist is geconfigureerd.

 

STAP 3 / Contacten

Je hebt nu een account, maar nog geen contactpersonen. Klik op de knop Contact toevoegen en geef enkele gegevens in van de persoon die je zoekt. Met het e-mailadres zit je al goed, maar je kan ook je volledige naam, telefoonnummer of Skypenaam invoeren. Skype presenteert de treffers. Indien de treffer juist is, klik je op Aanvraag verzenden. Je kan pas met deze persoon communiceren als die je Skype-verzoek accepteert. Al wie je een bericht stuurt, ontvangt een uitnodiging met drie opties: blokkeren, weigeren of accepteren.

Iemand die jou heeft geaccepteerd, krijgt een groen wolkje naast zijn naam wanneer hij online is. Op dat moment kan je de contactpersoon uitnodigen voor een videogesprek. Klik hiervoor op de knoppen Videogesprek of Bellen. Bij de andere verschijnt een venster van Inkomende oproep. Deze correspondent kan op de rode knop klikken om het verzoek te weigeren. Met de groene knop start hij het gesprek zonder beeld, de groene knop met videorecorder dient om het videogesprek te beginnen. Je bepaalt dus zelf of je in beeld komt.

 

STAP 4 / Skypegesprek

Wanneer je in het Skypevenster met de muisaanwijzer naar beneden scrollt, zie je acht knoppen: (1) Contactpersonen tonen/verbergen, (2) Chat tonen/verbergen, (3) Zet video uit/aan, (4) Zet geluid uit/aan, (5) Toevoegen, versturen, delen, (6) Beëindig gesprek, (7) Gesprekskwaliteit en (8) Zet op volledig scherm. De meeste spreken voor zich, behalve knop 5, die 5 functies verbergt.

Er is de functie Maak een foto om een schermafbeelding van je contactpersoon te maken. Met Verstuur bestand kan je een bestand selecteren op de harde schijf en versturen naar je contactpersoon. Met de opdracht Verstuur contactpersoon deel je je contactadressen. Met Scherm delen kan je contactpersoon zien wat er op jouw scherm gebeurt. Dat is handig wanneer je de werking van een bepaalde toepassing wil demonstreren. Met Personen aan dit gesprek toevoegen nodig je nog een andere contactpersoon uit, voor een conference call bijvoorbeeld.

 

STAP 5 / Facebook

Om je verzameling contactpersonen in één keer massaal uit te breiden is er een link naar Facebook voorzien. Met de knop Facebook kom je in de wizard om via je Facebook-account al je vrienden toe te voegen aan je Skype-contactenlijst. Opnieuw zie je een groen wolkje wanneer je vrienden online zijn en kan je vanuit Skype rechtstreeks chatberichten sturen of ze uitnodigen voor een bel- of videogesprek.

 

STAP 6 / Vaste en mobiele nummers bellen

Je kan met Skype ook telefoneren naar vaste nummers en gsm-nummers. Daarvoor dient de knop Bel telefoonnummers. Deze dienst is echter niet gratis. Beltegoed koop je via het menu Skype, Koop Skypetegoed in eenheden van € 10. Om nooit zonder tegoed te vallen, kan je de optie aanvinken om je account automatisch aan te vullen wanneer je saldo lager is dan € 2. Het verbruik zelf kost heel wat minder dan wanneer je via een klassieke telefoonprovider zou bellen. Zo kan je met het Europakket van € 6,89 (btw inclusief) een maand lang onbeperkt bellen naar vaste nummers in 20 Europese landen. Je kan ook kiezen voor de formule Betalen naar gebruik. Dat betekent dat je aan de hand van je Skypetegoed kan bellen naar vaste en mobiele nummers aan 2,2 cent  per minuut (btw inclusief).