Wie een e-reader, tablet of smartphone heeft, wil daar natuurlijk tekst en zelfs complete boeken op kunnen lezen. Dat lukt prima met formaten als pdf en epub, maar wat als je met rtf of nog iets exotischer zit opgescheept?

STAP 1 / Online converteren

Je wil een leuk boek of document omzetten naar een optimaal eReader-formaat: epub of misschien wel fb2, lit, lrf of mobi? www.2epub.com zorgt gratis voor de conversie. Via de Browse-knop haal je je tekst op (doc, docx, html, pdf, rtf, txt, …) of je verwijst via de URL-knop naar een webadres. Met Upload Files stuur je het bestand vervolgens naar de site, waarna je het gewenste uitvoerformaat selecteert. Na de conversie haal je het eBook netjes binnen via een klik op de rechtermuisknop. Wil je het resultaat meteen op je pc bekijken? Dat kan (voor epub) bijvoorbeeld met Adobe Digital Editions of met Firefox Plugin EPUBReader.

 

STAP 2 / Converteren op je desktop

Er zijn natuurlijk ook (gratis) desktoptools waarmee je eBook-conversies kan uitvoeren. Een bekend multiplatform programma is alvast Calibre. Een lichtvoetiger alternatief is Aspose.Words Express. De bediening kan nauwelijks eenvoudiger: verwijs naar je brondocument (doc, docx, html, odt, …), geef aan waar je het epub-bestand wil en druk op Convert. Via Settings kan je nog een en ander bijsturen.

 

STAP 3 / Exotische bestanden omzetten (1)

Een tekstdocument converteren naar een eBook-formaat  is dus geen raketwetenschap. Al wordt het misschien wel wat lastiger als je bestand bij een of ander exotisch programma hoort. Toch kan je ook dat naar eBook-formaat omzetten, en wel met een omwegje langs pdf.

Eerst installeer je een gratis tool als 7-PDF Printer. Start het uitgepakte installatiebestand op en druk enkele keren op Volgende. Zorg dat er een vinkje staat bij Download en installeer Ghostscript Lite; die module heb je namelijk nodig. Rond de procedure af met de knop Installeren en met Voltooien. Je zal merken: Windows heeft er nu een – virtuele! – printer bij: 7-PDF Printer. Die staat bovendien als standaardprinter ingesteld. Iets te voortvarend? Klik dan je vertrouwde printer met de rechtermuisknop aan en kies hier Als standaardprinter instellen.

 

STAP 4 / Exotische bestanden omzetten (2)

Hoe krijg je nu een willekeurig bestand in PDF-formaat? Open het alvast in het bijhorende programma: OneNote bijvoorbeeld, of welke exotische tool dan ook. Geef de opdracht het betreffende bestand af te drukken. In het afdrukvenster kies je nu de 7-PDF Printer. Die zal je vragen waar je het resulterende pdf-bestand wil opslaan. Overloop ook even alle tabbladen: zo kan je bijvoorbeeld de kwaliteit van de afbeeldingen bijsturen of een watermerk toevoegen.

Controleer het resultaat met je favoriete pdf-lezer. Ziet alles er goed uit, geef je pdf dan ten voer aan bijvoorbeeld www.2epub.com. Even later lacht het document je als een heus eBook toe. Veel leesplezier.