Tenzij je notebook hoogbejaard is, steekt er wellicht een lithium batterij in. Op zich niet zo interessant, maar dit heeft toch een paar implicaties. Zo’n batterij ontlaad je namelijk best nooit compleet. Idealiter herlaad je wanneer er pakweg nog zo’n 10% stroom is. En om de zoveel beurten doe je er goed aan je batterij opnieuw voor de volle 100% op te laden. Nu wordt de levensduur van zo’n accu wel uitgedrukt in laadcycli, maar dat geldt alleen voor cycli van 100%. Interessant om weten voor wie met BatteryCare aan de slag wil. Dit tooltje monitort namelijk continu de status van je batterij en trekt zelf aan de bel wanneer dat nodig is.

STAP 1 / Installatie

Je vindt BatteryCare op http://batterycare.net. Voor je naar het tabblad Download holt, neem je best even de informatie door op het tabblad Guide. OK, het zip’je is binnen en uitgepakt? Met een dubbelklik start je het installatiebestand op; een handvol keer klikken op Volgende verder laat de installatie zich afronden met Voltooien en kan je het tooltje opstarten. Dit tref je aan in het systeemvak van de Windows-taakbalk. Hou de muispijl even boven het pictogram, en je komt te weten hoelang je batterij het nog zal uitzingen.

 

STAP 2 / Instellingen

Interessanter wordt het als je met de rechtermuisknop op dit icoontje klikt. In het contextmenu tref je dan onder meer de optie Energiebeheerschema’s aan, zodat je met een muisklik naar een andere (zuiniger?) schema kan overschakelen. In ditzelfde menu vind je ook Instellingen. Hier kan je in de rubriek Algemeen alvast een paar snelle optimalisaties doorvoeren en er bijvoorbeeld voor zorgen dat het Aero thema, samen een paar energieverslindende Windows-services, wordt uitgeschakeld zolang je notebook op de accu draait. Interessant is ook de rubriek Meldingen. Laat je bijvoorbeeld wakker schudden zodra het batterijniveau onder een bepaalde drempel duikt of als de tijd rijp is voor een ‘kalibratie’: je notebook laten inslapen zodra een minimaal energiepercentage is bereikt en een paar uur later een volle herlaadbeurt uitvoeren.