Voor het dossier over SSD's gaven we enkele toestellen aan trouwe lezers. In deze review lees je de ervaringen van lezer Jan Vandenborre. Hij installeerde een PNY XLR8.

Installatie
Installatie van de SSD verliep vrij vlekkeloos. De oude harde schijf (5400rpm) uitmijn laptop gehaald en de SSD geplaatst.

Overdrachtgegevens
Omdat ik niet de juiste tools (hardeschijf docking) had om de gegevens over te zetten van de ene schijf naar de andere, ben ik begonnen met een nieuwe installatie. Ik begon bij Mac om daarna via bootcamp terug Windows te installeren. Er was ook geen bijgeleverde software om de installatie over te brengen.

Snelheid
Windows is er enorm op vooruitgegaan. Na het aanklikken van de Windows-partitie kan ik na 20 seconden beginnen werken. Vroeger duurde het laden van bepaalde achtergrondprocessen heel lang, waardoor de opstarttijd kon oplopen tot 2 minuten. Het wegschrijven van foto’s van op een SD-kaartje naar de SSD verloopt ook stukken sneller nu.
Mijn schijf is een SATA3 schijf. De verbinding in mijn laptop is slechts SATA2. Dit is wel spijtig aangezien deze schijf nog sneller kan lezen en schrijven dan dat ze nu doet.

Opslagcapaciteit
Een SSD is nog steeds heel duur. Iemand die zijn computer gebruikt om te surfen, schoolwerk, e-mails lezen, … heeft voldoende aan 120 GB.
Personen zoals ik die films downloaden, een gigantische muziekbibliotheek hebben en ook nog eens veel foto's hebben die ze overal willen meesleuren komen meestal tekort met 120 gig. Je kan natuurlijk een externe harde schijf meesleuren maar dat is niet altijd praktisch

Omdat ik amper mijn DVD-lezer gebruik, ben ik van plan de DVD-lezer uit mijn laptop te halen en in de plaats mijn gewone harde schijf terug te plaatsen. Deze kan ik dan gebruiken als dataschijf voor films en muziek. De SSD zou ik blijven gebruiken als opstartschijf voor zowel Mac en Windows.

Conclusie
Het is een plezier deze schijf in mijn laptop te hebben. Ik zou het volgende personen aanraden:

  • Mensen die twee schijven in hun laptop kunnen steken. 1 voor opslag, 1 voor opstart.
  • Mensen met weinig geduld
  • Ook gamers, het laden van spellen gaat ongelofelijk snel!