Vroeger sleurden dj’s hun complete platenkast mee naar de fuiftempel waar ze een feestje moesten bouwen. Vandaag volstaat een laptop onder de arm, met daarop hun volledige muziekcollectie en de juiste software. Hét dj-programma voor de huis-, tuin- en parochiezaal-dj is momenteel VirtualDJ. Eigenlijk bedoeld voor professionals, maar de makers zagen genoeg potentieel in de markt der hobby-dj’s om de homeversie van hun software gewoon gratis beschikbaar te stellen.
STAP 1 / Voorbereiding
Hang je laptop aan het internet, en download en installeer de home-versie van VirtualDJ op www.virtualdj.com/products/homefree.html. Run het pakket, dat automatisch alle muziek op je computer naar de bronnenlijst linksonder haalt. Klik een map of afspeellijst aan, en je krijgt ze rechts van die bronnenlijst te zien. Wanneer je externe harde schijven of andere media op je laptop aansluit, verschijnen die automatisch in je bronnenlijst. Zoveel mogelijk muziek op de harde schijf of op een extern medium dumpen nu! Sluit er vervolgens een muziekinstallatie op aan via een klassieke audiojack in de hoofdtelefooningang van je laptop (met het zwarte of groene uiteinde) en prop de witte en rode plug in je muziekketen.
STAP 2 / Openingsnummer
Je bent nu klaar om je publiek te entertainen. Er staan heel wat knopjes op je virtuele draaitafel, maar we gaan het hier simpel houden. Zet eerst twee platen klaar door ze vanuit je lijst beneden naar de twee decks bovenaan te slepen. Breng vervolgens de horizontale schuifregelaar pal in het midden van het programmavenster helemaal naar links. Denk nog eens goed na over deze twee nummers, want dat zijn de twee die het feestje in gang moeten trappen. Klik op de Play-knop van de linkerdraaitafel. Het feest kan beginnen.
STAP 3 / Crossfaden
Terwijl je de eerste plaat hoort, zet je de tweede al in gang. Laat hem rustig van start gaan, tot op het punt waarop je de overgang wil maken. Sleep dan de crossfader rustig helemaal naar de andere kant. Zo, je hebt net twee platen door elkaar gemixt. Hoe je precies weet op welk moment dat moet gebeuren? Dat is een beetje tricky: je kan met een standaardopstelling niet voorbeluisteren via de hoofdtelefoon.
Daarvoor moet je een tweede geluidskaart in je pc hebben zitten, al dan niet in de vorm van een usb-stick. Je vindt er al een voor 20 euro, dus niet meteen een enorme investering. Als je zo’n tweede geluidsbron hebt, ga je rechtsboven naar de knop Config. Er doemt een venster op, waarin je onder Sound Setup de optie Laptop with USB soundcard kiest. Het nummer dat niet actief is, kan je nu voorbeluisteren met een hoofdtelefoon, terwijl de stereoset die op je usb-stick is aangesloten, het feestje in de gang houdt.
STAP 4 / Draaitafelen
Nu komt het echte werk: het feestje in gang houden. De truc is om te zorgen dat de twee draaitafels constant van nieuw voer voorzien worden, terwijl je de overgangen tussen de twee verzekert. Je kan natuurlijk ook een beetje proactief te werk gaan. Ofwel tijdens het setje zelf, maar liever nog tijdens de voorbereiding leg je een klein reservoir aan met nummers die je straks gaat afspelen. Dat doe je met een ‘virtuele map’ in de bronnenlijst van VirtualDJ.
Je vindt daar een item met de naam Playlists. Klik daarop, en vervolgens op het rode mapje rechts bovenaan de bronnenlijst (dat Add a new virtual (unmonitored) folder zegt als je muispointer er over zweeft). Geef de lijst een naam, en sleep daar nummers in die je later op de avond nog door de speakers wil jagen.
STAP 5 / Beatmatchen
Zeker als je elektronische muziek draait, kan je nummers nog vlotter in elkaar doen overvloeien door hun aantal basbeats per minuut op elkaar af te stemmen. Stel: je hebt een plaat op het linkerdek lopen, en er ligt er eentje klaar aan de rechterkant. Kijk naar het cijfer naast hun titels: dat is het aantal beats per minuut. Je kan nu zorgen dat de bassnelheid van het nummer aan de linkerkant precies hetzelfde wordt als die van het nummer dat je momenteel aan het afspelen bent door rechtsonder de draaischijf op Sync te klikken.
Natuurlijk is dit een techniek die je heel omzichtig moet gebruiken: af en toe moet je het aantal knallen per minuut in je setje eens naar beneden halen, anders wordt het een beetje te wild. En beatmatch nooit twee nummers met meer dan 20 bpm verschil, want dan wordt het nieuwe nummer onbeluisterbaar. Je kan op voorhand in je bronnenlijst kijken hoe snel een nummer is door er met de rechtermuisknop op te klikken, en daarna BPM en Re-Analyze uit het snelmenu te kiezen.