Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Voor het dossier over SSD's lieten we enkele toestellen los op onze lezers. In deze test lees je de ervaringen van lezer Sven Ooghe.

 

Installatiegemak

De hardwareinstallatie van de SSD schijf verliep vlot. Een voedingskabel en een SATA-kabel volstonden en konden foutloos worden geïnstalleerd. Ik verbond de SSD met de SATA-3 (6Gbps) connectie op het moederbord. Een software-installatie voor de SSD schijf is niet nodig. Ik had in Windows 7 de SSD geformatteerd voor gebruik, maar dat bleek achteraf overbodig. Voor het overzetten van de Windows-installatie naar de SSD moeten alle partities verwijderd zijn en moet alle SSD ruimte “unallocated” zijn. Het heeft me wat tijd gekost om daar achter te komen.

Overdracht van Windows-installatie naar SSD

Mijn Windows-installatie overzetten kostte wel wat moeite. De eerste stap bestond eruit om de gegevens van mijn oude harde schijf te backuppen. Dat was al een probleem, aangezien ik onvoldoende ruimte vrij had op mijn externe USB-schijf. Daarom besloot ik om mijn huidige harde schijf te herpartitioneren in twee delen: een partitie met het Windows 7 besturingssysteem – die ik dan zou overzetten op de SSD schijf, en een partitie met alle data (muziek, foto’s en videos).

Nadat ik de partitie met Windows 7 op de SSD had gekopieerd, kwam de moeilijkste stap: ervoor zorgen dat de SSD bootable wordt. Dit was niet zo evident, aangezien de Master Boot Record (MBR) moest worden gecorrigeerd. Hiervoor gebruikte ik een Windows 7 repair USB stick. Via de repair optie kon ik uiteindelijk de MBR herstellen. Dit vergde wel redelijk wat opzoekingswerk, en verschillende pogingen.

Uiteindelijk was de SSD bootable en kon ik terug in Windows 7 opstarten. Alle instellingen werkten zoals voorheen, en het was al duidelijk dat mijn pc sneller werkte.

Hierna moest ik opnieuw de MBR herstellen, de heralignering maakt de MBR namelijk ongeldig.

Tenslotte had ik nog een reeks problemen bij het opstarten. Na heel wat zoekwerk vond ik de uiteindelijke reden: ik had mijn SSD een andere drive-letter (E:) toegekend dan mijn oude harde schijf (C:). Dit moest ik in het register corrigeren, waarna de PC terug correct opstartte.

Uiteindelijk, na zo’n 8 uur werk, was de hele klus geklaard en kon ik volwaardig de PC terug opstarten.

Totale tijdsduur (met opzoekingswerk op het Internet):

  • Oude schijf herpartitioneren en back-uppen: 3 uur
  • SSD installeren: 15 minuten
  • Windows 7 partitie kopieren naar de SSD: 1 uur
  • MBR herstellen: 1 uur
  • SSD heraligneren: 2 uur
  • MBR opnieuw herstellen: 1 uur
     

Aparte software die ik heb gebruikt

  • EaseUS Partition Master: gebruikt om mijn oude harde schijf te herpartitioneren en om de Windows 7 partitie te kopieren naar de SSD schijf.
  • Gparted live CD: gebruikt om de gegevens op de SSD schijf te heraligneren voor optimale performantie.
  • Windows 7 USB DVD Download Tool: gebruikt om een bootable Windows 7 USB disk te maken, noodzakelijk voor de MBR repair acties op de SSD.

Alle software is gratis te downloaden en makkelijk te gebruiken.

Conclusies en tips

 

Prestatiewinst

  • De SSD start de pcveel sneller op. Voordien duurde het 100 seconden om op te starten, met de SSD wordt dat 50 seconden.
  • Het opstarten van programma’s is quasi onmiddellijk, waar het voordien makkelijk 5 tot 10 seconden duurde. Dit is een zeer grote verbetering.
  • Bovendien is de SSD geruisloos, de pcis dus iets stiller dan voordien
  •  

Eindconclusie

De prestatiewinst van een SSD-schijf voor de Windows-installatie is aanzienlijk. Ik kan het gebruik van de SSD voor het besturingssysteem sterk aanbevelen. De SSD werkt correct en is veel sneller dan mijn huidige Samsung 1 TB Hard Disk.

Het overzetten van de Windows-installatie is echter een hele klus, en dus niet aanbevolen voor beginnende PC-gebruikers. Het vergt heel wat lees- en opzoekingswerk op het Internet. In theorie kan alles vlot verlopen, maar in de praktijk heb ik ondervonden dat sommige stappen tot problemen kunnen leiden.

Om de installatie te vereenvoudigen, kan je daarom misschien beter meteen een nieuwe Windows-installatie maken op je SSD. Het zal ook een heel werk zijn, maar je vermijdt wel een boel problemen tijdens de migratie.

Tips

  • Je hoeft de SSD niet te formatteren voor gebruik – gebruik in de plaats daarvan EaseUS Partition Master om de Windows-installatie partitie op de SSD te kopieren.
  • Voor een makkelijke installatie raad ik sterk aan om je hele harde schijf op de SSD te kopieren, nadat je alle overtollige data (muziek, afbeeldingen, videos) op een andere schijf hebt gebackupped. Op die manier zal je heel wat installatieproblemen vermijden
  • Zorg ervoor dat je het SSD station dezelfde drive letter geeft als je oude Windows-installatie (doorgaans is dat C:). Gebuik de Windows 7 Disk Manager niet om de drive letter te veranderen
  • Op het Internet circuleert informatie over het gebruik van IDE of AHCI voor een SSD. De leessnelheid van AHCI zou hoger zijn. Toch heb ik dit nu niet aangepast om installatieproblemen te vermijden.
     

Pc-configuratie

ASUS P8H67-M PRO moederbord
Intel Core i5-2500K
4 GB DDR3 geheugen
Samsung 1 TB SATA2 HDD
Windows 7 Professional 64-bit

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.