Voor het dossier over SSD's lieten we enkele toestellen los op onze lezers. In deze review lees je de ervaringen van lezer Koen Driesmans.

Installatiegemak:
Zeer gemakkelijk. SATA inpluggen en go!


Overdracht van Windows-installatie naar SSD:
Ik ben een clean install gedaan. Ik heb zowel een officiële Vista Business als een Upgrade van Win7 Ultimate, en ben gestart met de installatie van de Vista. Dat verliep snel en zonder problemen. Het enige waar wel een ruime tijd over ging, was het downloaden en installeren van de nodige updates. So far so good.
Ook de upgrade naar Win7 verliep zonder problemen en snel!

Aparte software die je zelf hebt opgezocht voor bestandsoverdracht

  • NAS: Ik gebruik een Synology 212+ NAS met webinterface. Het koppelen van de verschillende partities van de NAS gaat ongelooflijk snel, net als de overdracht van bestanden.
  • iTunes: Na een zeer snelle installatie van iTunes en het koppelen aan de bibliotheek op de NAS, werkt iTunes naadloos zonder haperen. Ook het synchroniseren met mijn iPhone verloopt snel en vlekkeloos.
  • VLC: Ook het streamen van films van de NAS naar VLC op de SSD loopt soepel en snel.
  • Adobe Creative Suite 5.5: De installatie van Photoshop, Flash, Illustrator, InDesign en Acrobat Pro verliepen beduidend sneller dan op een gewone HDD.
  • Het kopiëren van een bestand van +300 MB van de NAS naar het bureaublad duurt een 2-tal seconden.
  • Het bestand openen in Photoshop duurt een 5-tal seconden.
  • Het openen van een zwaar Illustrator bestand van +200 MB (in Photoshop, omdat Illustrator een beeld van dat formaat (110 x 80 cm op 300 dpi) niet in raster kan zetten) duurt net geen 4 minuten.
  • Het opslaan van dit bestand als een HiRes TIF duurt een 3-tal seconden.

Prestatiewinst
Ik heb in het verleden enkele upgrades doorgevoerd (van 4 naar 8 GB RAM en van 2 HDD's naar 3 HDD's), maar deze SSD is voor mij als muziekliefhebber en vooral als grafisch ontwerper een grote stap voorruit. Ik merkte bij het installeren van de Win7-updates dat dit een stuk sneller ging dan met een gewone HDD. Opstarten en afsluiten van de pc gaat ook sneller. De pc valt onmiddelijk in slaapmodus wanneer gevraagd en komt ook snel weer tot leven. Over het algemeen werkt de pc opmerkelijk sneller. De "Primaire harde schijf" haalt in Win7 dan ook een score van 7,3 (max = 7,9) in de prestatie-index.


Om een antwoord te geven op uw vraag of "een SSD de ultieme upgrade voor je computer" is, is mijn antwoord: 100% ja! Zeker voor zware toepassingen zoals de Adobe Creative Suite.


 

De specs

Mijn pc configuratie:
Intel Core 2 Quad CPU Q6600 – 2.40 GHz
8 GB RAM DDR2
ATI Radeon HD2600XT + NVIDIA GeForce 7600 GS (-> Hierop zijn 3 monitoren aangesloten van 22")