Breekt het angstzweet je uit bij de gedachte dat je alle contacten op je smartphone zou kunnen verliezen? En hoe synchroniseer je het adresboek van je mobieltje met dat van je laptop of desktop? Gelukkig wil Google Contacts dienst doen als go between.

STAP 1 / Handwerk

Op je Windows-pc werk je met Outlook, op je Android-telefoon gebruik je Gmail en thuis op je Mac zwaait Apple Mail de scepter. Hoe hou je de adresboekjes van de verschillende systemen synchroon? Ik reken op www.google.com/contacts. Uiteraard moet je een Google-account hebben om in te loggen. Via de knop Nieuwe kan je een nieuw contact aanmaken, maar het is veel handiger om de contacten te importeren uit je mailprogramma’s. In deze programma’s kan je de groepen exporteren in één csv-bestand, dat je wegschrijft op je harde schijf. Daarna haal je al die adressen binnen in Google Contacts met de opdracht Contactpersonen importeren.

 

STAP 2 / Synchroniseren met Mac

Het wordt pas echt interessant wanneer er automatisch in twee richtingen wordt gesynchroniseerd tussen Google Contacts en het programma dat je contacten beheert op je computer. Werk je op een Mac, dan open je de Voorkeuren van Adresboek. Klik op het tabblad Accounts en vink de optie Synchroniseer met Google aan. Via de knop Configureer kom je in het venster waar je de gebruikersnaam en het wachtwoord van je Google-account invult. Wanneer je dan in de hoofdmenubalk op de synchroniseerknop klikt, worden alle contactgegevens richting Google gepompt.

 

STAP 3 / Synchroniseren met Outlook

Voor zowat alle systemen bestaat er een synchronisatieoplossing voor Google Contacts. Werk je op een pc met Outlook 2007 of Outlook 2010, dan is er Go Contact Sync, een goede en kleine tool die de synchronisatie in twee richtingen voor zijn rekening neemt. Ook hier geef je de gebruikersnaam en het wachtwoord van Gmail in en klik je op de knop Synchronize. Onderaan zie je hoe de synchronisatie vordert.

 

STAP 4 / Synchroniseren met Android

Om je contacten te synchroniseren met de Android-smartphone ga je naar het Applicatieoverzicht, selecteer je de Instellingen en kies je Accounts en Synchronisatie. Selecteer je Google-account en vink de optie Contacten Synchroniseren aan. Wanneer het toestel met het internet verbonden is, zal het de contacten toevoegen aan het adresboek.

 

STAP 5 / Synchroniseren met iOS

Met je iPhone of iPad ga je naar Instellingen, waar je E-mail, contacten, agenda’s opent. Vervolgens kies je Voeg account toe. Druk op het Microsoft Exchange-plaatje (dus niet op het Gmail-logo) en voer je Gmail-gegevens in. Laat hierbij het veld Domein leeg, voer bij de gebruikersnaam het gedeelte voor het apenstaartje van je Gmail-adres in en druk op Volgende. Er verschijnen twee extra invoerveldjes: Server en Domein. Voer bij Server m.google.com in en druk opnieuw op Volgende. In het venster dat verschijnt, beslis je of je naast de contactpersonen ook e-mails en agenda's wil synchroniseren. Sluit af met Bewaar.