Verwijder lokale sporen

Je laat, soms zonder het te weten, allerlei sporen achter op je pc. Die kunnen niet alleen je privacy aantasten, het kan ook gebeuren dat na verloop van tijd je systeem door al die ballast wat trager begint te werken. Alle sporen manueel opruimen is arbeidsintensief. Niet zo met Privazer.

Opvallend is alvast het startscherm dat je te zien krijgt als je het setup-bestand opent. Je kunt drie kanten op: een klassieke installatie op je pc, uitvoeren zonder iets te installeren of een ‘draagbaar’ exe-bestand genereren dat je vervolgens ook op een verwijderbare medium als een usb-stick kunt plaatsen.

[download_file]

In een volgende stap kan je ervoor kiezen dat Privazer je helpt bij het optimaal opruimen van alle overtolligheden of je laat die hulp links liggen. Dat ‘helpen’ gebeurt in de vorm van een wizard die aan de hand van enkele vragen – en jouw antwoorden – een soort draaiboek opstelt, op basis waarvan de opruiming gebeurt.

Zo krijg je de kans om cookies op een ‘slimme’ manier te laten opruimen, wat zoveel betekent als: met behoud van gekende cookies als die van Google of Facebook. Of je ongeldige snelkoppelingen wil verwijderen, de geschiedenis van een aantal applicaties (zoals Office) wil opgeruimd zien, de internetgeschiedenis van je browsers wil legen, het slaapstand-bestand (hiberfil.sys) wil weghalen, enz. De gekozen instellingen kan je vervolgens in een configuratiebestand opslaan, voor hergebruik.

Wie dacht dat hij nu door de configuratie heen was, zit verkeerd. In een volgend venster dien je alsnog aan te geven welke onderdelen je al dan niet mee wil opruimen en op welk station dat dient te gebeuren. Hier vind je items terug als index.dat, register, sporen in MFT, sporen in vrije ruimte (van het station), sporen in USN-journaal, enz. Bij elk item krijg je bovendien beknopte feedback en kan je vaak al meteen de gedetecteerde sporen bekijken en in detail aangeven welke sporen je nu effectief weg wil.

Privazer is wel zo wijs je de mogelijkheid te geven voor het scannen en opruimen een herstelpunt te creeren en/of een back-up van het register te maken. Na afloop krijg je dan een gedetailleerd rapport. Je kan bovendien aangeven welk shred-algoritme je verkiest om te verwijderen gegevens effectief onleesbaar te maken.

Privazer blijkt dus heel flexibel en grondig, maar de opbouw van het programma kan (aanvankelijk) wel wat verwarrend overkomen.

External links

Vewijder lokale sporen