BlueStacks is een zogenaamde emulator, een programma dat een ander systeem nabootst. Zo bestaan er onder andere emulators om pakweg een Nintendo Gameboy-omgeving na te bootsen op je smartphone, zodat je die oude spellen opnieuw kan spelen op je nieuwe toestel. BlueStacks emuleert Android, het besturingssysteem voor smartphones, op je Windows-pc zodat je Android-apps als Angry Birds en Cut The Rope gratis kan spelen.

Stap 1 / Software downloaden

Windows ondersteunt van zichzelf al een schat aan software, maar die hippe apps op smartphones zijn toch dikwijls leuk om te proberen. iPhone-apps kan je voorlopig nog niet uittesten op je computer, maar met BlueStacks komt Android wel naar de pc. Surf naar http://bluestacks.com/ en klik op Download Now. Er begint automatisch een downloadopdracht. Dubbelklik op het bestand om BlueStacks verder te downloaden in een apart installatievenster. Lukt dat niet, dan kies je nadat je op Download Now hebt geklikt het alternatieve installatiebestand. Dit is een pak zwaarder, 99 MB, maar dan heb je geen apart installatievenster meer nodig.

 

Stap 2 / Snelstartvenster

Het is belangrijk om weten dat een emulator tamelijk belastend is voor je computer. Dit betekent dat oudere, tragere toestellen bepaalde apps niet vloeiend kunnen weergeven. De belangrijkste vereisten zijn 1 GB RAM, alhoewel 2 GB RAM aangeraden is. Zorg steeds dat je grafische kaart van de nieuwste drivers is voorzien om foutmeldingen in 3D-toepassingen te voorkomen. Zodra de installatie voltooid is, krijg je een snelstartvenster centraal bovenaan je bureaublad met de volgende snelkoppelingen: My Apps, Popular Downloads, App Stores en Cloud Connect. De eerste drie opties zijn bedoeld voor nieuwe Android-gebruikers. Anderen die al een Android smartphone hebben, kunnen Cloud Connect gebruiken. Meer daarover vanaf stap 6 in deze workshop.

 

Stap 3 / App Stores

Een Android-emulator is leuk, maar zonder apps ben je er natuurlijk niets mee. Klik in het snelstartvenster op App Stores om apps te downloaden. BlueStacks laat je uit drie alternatieven kiezen. Tenzij je in de UK woont, kan je enkel 1Mobile Games en GetJar gebruiken. Beide app stores bieden niet het volledige aanbod, maar wel een heel uitgebreide selectie van Android aan. In 1Mobile Games klik je op een app in een van de twee app stores, en kies je Download. Om de download te installeren, moet je de zwarte balk bovenaan naar beneden slepen. Klik daar op de app die je hebt gekozen, en klik op Install. GetJar is een stuk eenvoudiger: hier klik je op download en daarna bevestig je de installatie zonder extra stap.

 

Stap 4 / Centraal dashboard

Wanneer je BlueStacks hebt opgestart, klik je op het centrale, ronde BlueStacks-logo om naar het hoofdscherm te gaan. Hier worden alle apps weergegeven die je op je pc geïnstalleerd hebt. Daaronder zie je een handige zoekbalk waarin je apps die je bij naam kent rechtstreeks kan downloaden. Tijdens het typen klik je op een van de suggesties, en BlueStacks downloadt en installeert de app automatisch. Rechts onderaan, onder het gereedschapspictogram, vind je de instellingen. Hier kan je al je apps beheren, de taal instellen en vooral het toetsenbord veranderen in AZERTY. Klik op het pijltje links onderaan om opnieuw naar je beginscherm te gaan.

 

Stap 5 / Apps apps apps

Eens je alle apps hebt gedownload, begint de pret. BlueStacks garandeert niet dat elke app perfect werkt, maar klassiekers zoals bijvoorbeeld Angry Birds of Cut The Rope werken vlekkeloos. Hou er wel rekening mee dat je voor zulke zware grafische toepassingen best een potige computer of laptop nodig hebt om vloeiend te spelen. Wil je graag genieten van een volledig scherm in plaats van in een venster? Klik dan op Maximaliseren en bevestig met Ok. BlueStacks moet hiervoor opnieuw worden opgestart.

 

Stap 6 / Android-gebruikers

Heb je al een Android-smartphone? Dan kan je al je geïnstalleerde apps gemakkelijk synchroniseren met BlueStacks. Klik op Cloud Connect in het snelstartvenster of bij Instellingen. Bij de vraag of je een Android-telefoon hebt, klik je natuurlijk op Yes en daarna op Volgende. Vul je e-mailadres en je telefoonnummer in, en klik op Register. BlueStacks werkt standaard met QWERTY, als je dit niet hebt gewijzigd in het instellingenmenu; hou hiermee rekening. Vind je een teken niet meteen terug, maak dan zeker gebruik van het virtuele toetsenbord en sluit telkens af met Done om het weer te verbergen.

 

Stap 7 / Cloud Connect app

Op het ingevulde e-mailadres krijg je een e-mail toegestuurd van BlueStacks met een persoonlijk pincode van negen cijfers. Die moet je invullen op je smartphone op de BlueStacks Cloud app. Ga naar de Google Play Store en typ in de zoekbalk bovenaan bluestacks. Download de eerste app in het lijstje en wacht tot de installatie is voltooid. De app vraagt onmiddellijk de pincode die je per e-mail hebt ontvangen. Je kan er ook voor kiezen om al je sms’jes te back-uppen naar BlueStacks, maar dit raden we je voorlopig nog niet aan – BlueStacks zit immers nog in een bèta-fase.

 

Stap 8 / Automatisch synchroniseren

Als je alle gegevens hebt ingevuld, krijg je een lijst van al je geïnstalleerde apps, in alfabetische volgorde. Vink alle apps die je op je computer wil proberen apart aan, of vink rechts bovenaan het venster aan om alles te selecteren. Raak Sync aan om te synchroniseren met BlueStacks op je computer. Na een minuut verschijnt de eerste app al in de lijst van BlueStacks, maar de installatie verloopt tamelijk traag. Mijn lijst van 50 apps was pas na 20 minuten volledig aanwezig op de computer. Daarna kan je probleemloos aan de slag met al je vertrouwde apps vanaf je Android-smartphone.