BoxCryptor creëert een speciaal versleutelde map in je Dropbox, en maakt daarvoor gebruik van 256-bit AES-encryptie. Met de gratis versie sla je tot 2 GB beveiligd op. Wil je dit op meerdere computers doen, betaal je eenmalig 15 dollar voor de onbeperkte versie. Je moet wel zorgen dat Boxcryptor op al je toestellen is geïnstalleerd, anders zie je niets dan letters en tekens in je beveiligde map.

Stap 1 / Installeren

Je vindt Boxcryptor op www.boxcryptor.com, waar je klikt op het logo van je besturingssysteem. Zoals je ziet, is het programma beschikbaar voor Windows, Linux, Mac OS X, Android en iOS. Ik klik op het Windows-logo en kom terecht in een vergelijkende tabel waar de verschillen tussen de gratis versie en de betalende uitvoeringen van BoxCryptor opgelijst staan. Met een druk op Download now in de kolom Free haal je de gratis versie binnen. Zodra dat gebeurd is, start je de installatiewizard. Die is vrij standaard, dus met een paar klikken ben je er vanaf.

 

Stap 2 / Een plekje zoeken voor je veilige map

Nadat je de stappen van de installatie hebt gevolgd, wordt het tijd om je eerste Boxcryptor-map te maken. Kies voor Create a new encrypted folder en ga in het volgende scherm op zoek naar de locatie van je Dropbox. Dat is heel makkelijk: Dropbox slaat die namelijk automatisch op in de Mijn Documenten-map. Als je de locatie hebt gevonden, geef je de nieuwe map een naam en ga je door naar de volgende stap. Je moet dan alleen nog een schijfletter kiezen en klaar ben je. In de Windows Verkenner zie je nu een nieuwe harde schijf verschijnen met de naam en schijfletter die je aan je Boxcryptor-map hebt gegeven. Als je de betaalde versie hebt en Boxcryptor ook op andere computers met Dropbox wil installeren, volg je de installatieprocedure opnieuw, alleen kies je nu voor Open an existing encrypted folder. Vervolgens zoek je de al aanwezige Boxcryptor-map op en volg je de instructies.

 

Stap 3 / Beveiliging en toegang

De laatste stap van de installatie is veruit de belangrijkste. Allereerst moet je een wachtwoord instellen en dit ergens opschrijven. Doe dit vooral, want als je het kwijtraakt, kan je de bestanden binnenin de Boxcryptor-map voorgoed vaarwel zeggen. Op het volgende scherm krijg je de optie om de mobiele applicaties te installeren voor Android of Apple iPhone/iPad. Gebruik de camera van je smartphone en een QR-scanner om de app direct te downloaden of ga naar de Android Market/Apple iTunes Store om de mobiele Boxcryptor daar te vinden. Bedenk wel dat je met de mobiele apps allleen je bestanden kan bekijken en niet bewerken.

 

Stap 4 / Bestanden openen en opslaan

Zodra je klaar bent, kan je meteen aan de slag met je Boxcryptor-map. Je moet daarbij rekening houden met twee dingen. Allereerst, sla je bestanden nooit op in de map die binnenin je Dropbox-map staat, omdat je de bestanden daar niet kan gebruiken. Ga dus altijd naar de nieuwe virtuele harde schijf in het Mijn Computer-venster en sla ze daar op. Ten tweede moet je het xml-bestand .encfs6 (dat dus wel binnenin Dropbox staat) nooit en te nimmer verwijderen, omdat hier je encryptiesleutels in zijn opgeslagen. Daarna heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar.