Een muis die je ook als touchpad kan gebruiken. Zeg nu nog eens dat innovatie dood is. Al moet ik bij zoveel vernieuwing toch een paar kanttekeningen plaatsen.


Steeds meer muizen krijgen aanraakfuncties mee, zodat je met veegbewegingen kan surfen, maar Gigabyte pakt nu uit met een heuse twee-in-een muis. De Aivia Xenon kan je op twee manieren gebruiken. Als een gewone, zij het redelijk platte muis of – met een druk op de knop – als touchpad. In die laatste modus verandert het grote vlak aan de bovenkant in een groot trackpad, zodat je met je vingers verder kan surfen. Bedoeling is om de muis bijvoorbeeld vanuit je sofa te gebruiken, wanneer er geen ondergrond is om over te bewegen. Installeer je de software, dan kan de muis ook dienst doen als aanraakmuis, met bewegingen om bijvoorbeeld een pagina terug of verder te gaan.


Leuk is de knop aan de zijkant die de hele muis in ‘scrollmodus’ zet. Hou hem ingedrukt, en de beweging van de muis scrollt in vier richtingen. Alleen spijtig dat je moeilijk weer uit die scrollmodus geraakt. Niet alle knoppen reageren even snel, en de veegbeweging die de middelste muisknop moet vervangen is zelfs ronduit willekeurig. De muis zelf is niet echt responsief, en ik betrap mezelf erop dat ik extra traag ga werken om mijn cursor maar niet kwijt te raken.


De Xenon lijdt, zoals redelijk wat aanraakmuizen, onder zijn eigen ambitie. Door zo veel verschillende functies in zo’n klein toestelletje te stoppen, wordt de muis lastig om te gebruiken. Een gemiste kans.