Een budgettablet van zo’n 200 euro, wat mag een mens daar zoal van verwachten? Alweer de zoveelste Android 4.0, of kan deze Yarvik zich van de rest onderscheiden?
Tablets vliegen ons vandaag rond de oren. In elk reclamefoldertje staat er wel een, en zelfs speelgoedwinkels hebben ze in de rekken liggen. Het populairste platform van de tabletfabrikanten is zonder twijfel het gratis Android van Google. Dat betekent niet meteen dat elke Android-tablet daarom een topper is. Verre van zelfs.

Met de komst van Android 4.0 vorig jaar heeft Google zich stevig in de wedloop van de tablets gesmeten. De Yarvik GoTab Zetta is de eerste Android-tablet met exact dezelfde beeldverhouding als de iPad van Apple: geen klassieke 16:9, wel een 4:3. Als Yarvik nog een home-knop had zoals de iPad, zouden beide tablets amper van elkaar te onderscheiden zijn. Althans, aan de voorkant. Waar Apple gebruik maakt van kwalitatief aluminium voor de behuizing, voelt de Zetta fragiel aan door de voelbaar dunne metalen achterkant.


Geen Google
Ondanks dat het hier om een Google Android tablet gaat, ondersteunt Google dit toestel niet officieel. Bijgevolg vind je geen enkele Google app terug, zoals Google Maps of Google+, en is er geen sprake van de Play Store. Als alternatieve marktplaats voor apps komt de Zetta met GetJar Market aandraven. Een lachtertje, vergeleken met de Play Store van Google. Het aanbod is pover, en bovendien lukte het me tijdens de testperiode amper om één app te downloaden. Meestal blijft het downloadpercentage op nul procent hangen, terwijl mijn frustratiepercentage vlot naar 100 stijgt.

Via-via geraak je natuurlijk wel tot bij de nodige apps in de officiële Google Play Store, maar dat blijkt toch een verdomd lastige onderneming. Na enkele uren achterpoortjes zoeken, lukte het me om binnen te geraken, maar onervaren computergebruikers geef ik weinig kans op succes. Zonde, want hierdoor wordt deze potentieel leuke tablet direct een stuk minder aantrekkelijk.

 


 

Veel aansluitingen
Een korte blik op de specificaties leert me dat deze tablet behoorlijk wat knappe features biedt voor zijn prijs. De meest opvallende is zonder twijfel het degelijke IPS-scherm dat onder de meeste kijkhoeken trouw aan zijn kleur blijft. De helderheid kan beter, maar bij normaal gebruik zonder direct zonlicht werkt het prima. Ik mis wel een lichtsensor op de tablet die de helderheid automatisch regelt. Lastig, want hierdoor zet je de helderheid al snel maximaal om in alle omstandigheden goed te functioneren, en dat gaat natuurlijk ten koste van de batterij.

Aan aansluitingen geen gebrek bij de Zetta. Er is plaats voor een microSD, miniHDMI, hoofdtelefoon en zelfs twee USB-aansluitingen. Een ervan dient om de tablet aan de computer aan te sluiten (gemarkeerd USB Slave); de andere dient om een USB-apparaat op de tablet aan te sluiten (USB Host). Dit kan in de vorm van een USB-stick of zelfs een 3G-USB-stick van je mobiele provider. USB Host is een leuke extra die je niet vaak ziet op tablets. Grote afwezige in de Zetta is bluetooth. Ik begrijp dat het om een budgettablet gaat, maar voor deze prijs wil ik toch wel heel graag bluetooth. In mijn ogen een onbegrijpelijke keuze van de fabrikant.

Koppige Android
Android 4.0 is een prima besturingssysteem voor een tablet, maar je moet als fabrikant wel extra aan de software sleutelen om een vloeiende ervaring te garanderen. Als nieuwkomer maakt de Zetta geen slechte beurt, maar het mag voor mij nog net dat tikkeltje vlotter. Toegegeven, van deze tablet mag je niet dezelfde prestaties verwachten als van zijn concurrent die dubbel zoveel kost, maar het blijft toch een aardige som geld.

Na wat rondsurfen op het forum van Yarvik leer ik al snel dat er een alternatief besturingssysteem beschikbaar is, eveneens gebaseerd op Android 4.0, getiteld Cyanogenmod 9.0. De installatieprocedure is niet van de poes, maar daarna draait hij een stuk soepeler. Bovendien wordt deze versie heel regelmatig geüpdatet, en daar kan Yarvik nog wat van leren. Hou er wel rekening mee dat Yarvik deze versie niet ondersteunt, met een mogelijke garantiebreuk als resultaat. Op eigen risico dus.

Mijn testexemplaar van de Zetta heeft veel last van beperkt wifibereik en de verbinding verloopt erg moeizaam. Ik haal amper een fractie van de downloadsnelheid vergeleken met mijn smartphone. Waar mijn smartphone nog twee van de vijf balkjes toont, geeft de Zetta het al op. Zoiets zou niet mogen bij een hedendaags multimediatoestel, ook niet in deze prijsklasse.

Conclusie
Ik startte hoopvol aan deze test, maar mijn aanvankelijk enthousiasme maakte al snel plaats voor ontnuchterende ontgoocheling. Deze tablet is een gemiste kans, vooral omwille van het gebrek aan de Google Play Store, de matige Wi-Fi-connectiviteit en het ontbreken van bluetooth. Zonde, want potentieel is de Zetta een prima tablet voor zijn prijs. Maar … net voor de deadline van dit artikel dook op de website van Yarvik de gloednieuwe GoTab Yotta 9.7 op. Identieke specificaties, inclusief bluetooth 3.0, mét Google Play Store en het uiterlijk ziet er een stuk strakker uit. De kostprijs was nog niet gekend op het moment van schrijven, maar persoonlijk zou ik dit model nauwlettend in het oog houden, en de Zetta mooi in de winkelrekken laten liggen. Ook in die speelgoedwinkel.