Een compact maar krachtig muzieksysteem dat in een klap dubbelt als wekker? Je zoektocht is ten einde, als je er tenminste het budget voor hebt en niet vies bent van lage tonen.


Bose bracht onlangs de derde versie van de Wave Radio en de Wave Music System uit. De eerste is een uit de kluiten gewassen radiowekker, de tweede voegt daar nog een cd-speler aan toe. Ik kreeg de Bose Wave Music System III een tijdje op bezoek en mijn ongenuanceerde conclusie is simpel: € 699,95 is (te) veel geld voor een uit de kluiten gewassen radiowekker annex cd-speler.

Gelukkig is er in een review als deze ook ruimte voor nuance. Laat ik beginnen met het toestel zelf: de Wave Music System III is redelijk groot voor een radiowekker, maar redelijk compact voor een huiskamermuzieksysteem. Hij is 10,6 cm hoog, 36,9 cm breed en 21,9 cm diep voor 3,9 kg. Met de bouwkwaliteit zit het zeker snor, het uiterlijk vind ik strak maar ietwat gedateerd aandoen.

Aansluitingen
Met de aansluitingen en functies is ook niets mis. De nieuwste versie van de Wave-toestellen hebben een geïntegreerde DAB(+)-ontvanger aan boord zodat je ook digitaal naar de radio kan luisteren en zou de vernieuwde AM/FM-tuner voor een betere analoge ontvangst moeten zorgen. Er is uiteraard een AUX-ingang om bijvoorbeeld je mp3-speler aan te hangen. Heb je nog Bose-toestellen in huis, dan heb je misschien ook iets aan de BoseLink-aansluiting.

De bediening is redelijk eenvoudig, ik deed nagenoeg alles met de meegeleverde compacte afstandsbediening. Een deel van de bovenkant van het toestel is aanraakgevoelig, zodat je het ook zonder afstandsbediening kan in- en uitschakelen. Vooral handig als je de Wave Music System als wekker gebruikt en de snooze-stand wil inschakelen. Ik vind het wel jammer dat je het volume niet zonder de afstandsbediening kan regelen. Als je die toevallig niet bij de hand hebt, kan je het muzieksysteem enkel aan of uit zetten. Ook om een ander radiostation op te zetten, heb je de afstandsbediening nodig.

Lekker krachtig
Het bedieningsgemak kon dus beter, maar zo’n prijzig muzieksysteem koop je natuurlijk in de eerste plaats voor de klank. Ik was verbaasd hoeveel power de Wave Music System uitstraalde. Ondanks zijn –relatief- compacte behuizing hoefde ik hem maar half open te draaien om mijn volledige woonkamer te vullen met muziek. Hou je thuis een feestje, dan hoef je alleszins geen angst te hebben dat de muziek te stil staat.

De klank vond ik dan weer tegenvallen, de lage tonen zijn erg aanwezig waardoor het geheel nogal wollig klinkt. Dat gevoel had ik bij elk type muziek en ook met de radio. Jammer genoeg kan je aan de klank niets veranderen. Er is een Talk Radio-modus die het effect van kunstmatig versterkte lage frequenties van sommige radiomicrofoons tegengaat om praatprogramma’s minder dof te doen klinken, maar zelfs met die modus ingeschakeld vond ik het nog dof klinken.

Je kan de klank jammer genoeg op geen enkele manier zelf aanpassen, iets wat op goedkopere toestellen dikwijls wel kan. Bose wil wellicht zelf de klank in handen houden, maar het resultaat is niet wat ik verwacht van een apparaat van bijna € 700. Kracht genoeg, dat wel. Maar mensen omver blazen lukt je ook met de helft van het budget.

Kortom: een pluim voor de bouwkwaliteit, maar het ontbreekt de Music Wave System III aan mogelijkheden en een goed gebalanceerde klank om zijn prijskaartje te rechtvaardigen.