Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Of je nog naar een professionele geluidsstudio moet trekken om een track te produceren? Muziek maken op je eigen computer wordt steeds makkelijker. Op je Mac doe je dit met het voorgeïnstalleerde GarageBand. Heb je ook nog een microfoon of elektrische gitaar in huis liggen, dan kan je helemaal los gaan.

Een beetje muzikaal talent helpt natuurlijk altijd bij het maken van een goed stuk muziek, maar speciale voorkennis om aan de slag te gaan met deze workshop is niet nodig. Voor het inspelen van keyboardpartijen heb je een midi-keyboard nodig die je met een USB-kabel op je Mac aansluit. Wil je gitaar of zang opnemen, dan heb je een kleine audio-interface nodig om de signalen in je computer op te nemen.

Stap 1 / Project openen

Open GarageBand en kies voor nieuw project. Voor deze workshop selecteer je loops en klik je vervolgens op kies. In het volgende scherm geef je de song een naam en kies je de locatie. Het tempo wordt aangegeven in bpm. 80 is ongeveer de snelheid van een ballade, 130 van een dancetrack. Klik op maak aan.

GarageBand opent nu een leeg scherm. Aan de linkerkant verschijnen straks de verschillende audiosporen, audioloops sleep je naar het middelste palet. Rechts vind je de bibliotheek met audioloops en onderaan is de transportsectie gevestigd. Hier kan je het tempo aanpassen en door je song navigeren. Het algehele volume van GarageBand regel je met de schuif rechts van de transportsectie.

Stap 2 / Audio-loops toevoegen en snijden

Je begint met een drumloop naar het middelste palet te slepen. Alle loops zijn gesorteerd op instrument en hebben een aantal eigenschappen. Klik allereerst op beats. Als eigenschappen selecteer je vervolgens bijvoorbeeld elektrisch en swingend. Om een loop te horen, klik je erop. Zodra een loop je bevalt, sleep je hem naar het middelste palet. GarageBand maakt meteen een nieuw spoor aan.

De golfvormen van de beat zijn duidelijk zichtbaar en je ziet dat de loop vier maten duurt. Als je de loop wil inkorten, ga je met de muis naar de rechterbenedenhoek van de loop en trek je de cursor naar links. Wil je de loop langer maken, dan ga je met je muis naar de rechterbovenhoek. Er verschijnt nu een loopsymbool. Sleep de cursor naar rechts en de loop wordt langer.

Stap 3 / Bas toevoegen

De volgende stap is een bijpassende bas zien te vinden. Eerst klik je op herstel in de loopbibliotheek om je criteria te wissen. Je ziet dat er in de loopbibliotheek een verschil is tussen groene en blauwe loops. Blauwe loops zijn audioloops. Audioloops kan je bewerken, maar je kan niet de afzonderlijke tonen in de loop veranderen. Groene loops zijn midiloops. Die kan je bewerken door bijvoorbeeld noten te veranderen, te verwijderen of toe te voegen. Zoek een mooie groene baslijn uit en sleep deze onder de beats. GarageBand maakt nu een tweede spoor aan.

De groene baslijn heeft streepjes en stipjes in plaats van golfvormen. Hieraan zie je dat de basloop inderdaad een midiloop is. Dubbelklik op de loop, en GarageBand opent de pianorol onderin beeld. Verander een paar tonen van de baslijn door een streepje naar boven of naar beneden te slepen. Door de alt-toets in te drukken en de bas-loop te verslepen, maak je een exacte kopie van de loop. In de kopie kan je een andere noot veranderen, zodat je een interessante, steeds veranderende baslijn krijgt.

Stap 4 / Keyboard inspelen

Klik op de plus linksonder in beeld, selecteer piano en klik op maak aan. Een nieuw instrumentenspoor wordt aangemaakt. Aan de rechterkant selecteer je een geluid. Speel een partij in op je midi-keyboard als je dat hebt. Het is handig om een zogenaamde pre-roll in te stellen voor je iets wil opnemen. Dit betekent dat je een maat van tevoren de metronoom hoort, zodat je weet wanneer je moet beginnen spelen. Activeer de pre-roll door in het menu regelaars op tel af te klikken.

Ook als je geen echt keyboard hebt aangesloten op je Mac, kan je toch noten inspelen. Hiervoor heb je een virtueel keyboard tot je beschikking. Dat vind je onder venster, keyboard. Als je merkt dat je je noten niet zo strak hebt ingespeeld, is dit makkelijk te corrigeren. Selecteer de noten die je wil rechtzetten en kies onder timing noten kwantiseren voor bijvoorbeeld 1/16 noot. Dit betekent dat alle noten naar de dichtstbijzijnde zestiende noot in het raster verplaatst worden.

Stap 5 / Gitaar opnemen

Je kan ook gitaar- en zangpartijen opnemen in GarageBand. Hiervoor moet je wel een audio-interface aanschaffen, want een gitaar of microfoon plug je niet zomaar in je Mac. Een audio-interface wordt meestal met een USB-kabel aan je computer gehangen en bezit één of meerdere ingangen voor gitaar- of instrumentenkabels. Zorg dat je de bijbehorende drivers van de audio-interface geïnstalleerd hebt en ga vervolgens naar GarageBand, voorkeuren, audio midi. Kijk of bij audio-invoer je audio-interface geselecteerd is.

Maak een nieuw spoor aan door spoor, nieuw spoor te kiezen. Klik op elektrische gitaar (of fysiek instrument) en druk vervolgens op het driehoekje eronder. Hier controleer je of alle instellingen kloppen. Sluit af met maak aan. Aan de rechterkant van je scherm verschijnt nu een virtuele gitaarversterker. Speel wat op de gitaar en verander de klank door bovenaan de instelling te veranderen. Klik op de versterker of op het effect om diep in je geluid te duiken. Effecten voeg je toe door op wijzig te klikken. Wil je wat galm op je stem? Kies dan rechts in beeld voor vocals en selecteer het effect dat je nodig hebt.

Stap 6 / Mixen

Als je helemaal tevreden bent met je opnames, kan je je muziek gaan arrangeren. Dit betekent dat je soms de keyboardpartij even uitzet en ruimte laat voor de gitaar, of dat je even een kleine break in je beats inbouwt. Dit doe je door op je drumbeat te dubbelklikken. Onderin wordt de audio editor geopend. Zorg dat je met de cursor in de onderste helft van de golfvorm staat en selecteer een stukje van de loop. Dit wordt nu grijs, klik op de delete-knop om het stukje te verwijderen.

Al wat je nu nog moet doen, is mixen. Je gaat de volumes van de onderlinge sporen bepalen. Op elk spoor vind je een volumeschuif. Een tip: zet zachte instrumenten niet harder, maar instrumenten die te hard zijn een beetje zachter. Zo voorkom je oversturing. Ook kan je sporen naar links of naar rechts pannen. Pannen betekent dat je de gitaar bijvoorbeeld alleen op de linkerluidspreker hoort en het keyboard alleen op rechts.

Stap 7 / Opslaan

Je hebt je eerste song in GarageBand gecomponeerd en wil ‘m nu natuurlijk aan iedereen laten horen. Klik op archief, bewaar om een GarageBand-project aan te maken. Als je een audiobestand wil maken, kies je voor deel, exporteer nummer naar schijf. Wil je de beste kwaliteit, zet dan het vinkje voor comprimeer uit en druk op exporteer. Geef een naam en locatie op en kies voor bewaar.

Je kan er ook voor kiezen om het nummer rechtstreeks naar iTunes te sturen. Kies voor deel, stuur nummer naar iTunes. Hier kan je wel comprimeer selecteren als je het nummer op je iPod, iPhone of iPad wil beluisteren. Geef meteen namen op voor je album en afspeellijst en klik op deel. Achter audio-instellingen kan je eventueel hoogste kwaliteit (iTunes Plus) selecteren.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.