Fotor is een app waarmee je jouw foto's net een beetje mooier mee maakt. De applicatie verandert je camera in een AIO hulpmiddel waarmee je foto's kan maken.

Fotor is een app waarmee je jouw foto’s net een beetje mooier mee maakt. De applicatie verandert je camera in een alles-in-een hulpmiddel waarmee je foto’s kan maken, maar ook mee kunt bewerken. Een app die doet denken aan Instagram, maar dan met net wat meer mogelijkheden.

De ontwikkelaars achter Fotor hebben hard hun best gedaan om een mooie applicatie af te leveren. Hoewel de interface niet erg overeen komt met de richtlijnen voor Androidapplicaties, werkt deze intuïtief en eenvoudig. Het is duidelijk wat je kunt doen als je in het hoofdmenu bent, je hebt tenslotte maar vier opties die door grote duidelijke knoppen gerepresenteerd worden

De foto-interface doet bekend aan, deze lijken immers allemaal op elkaar. Zo is de preview van de vorige foto er, de fotoknop zelf en de instellingenknop. Verder hebben de makers besloten dat het handig is om snel toegang te hebben tot de flitser en het wisselen van camera. Een goede keuze, maar het wordt pas echt interessant door het menu dat ter voorschijn komt met de instellingenknop.

Hier komt een “Path”-achtig menu naar voren met daarin de interessante functies, zoals de zelfontspanner, compositie-overlay, zoom (digitaal), vierkant fotoformaat en nog anderen. Deze functies heb ik eigenlijk altijd gemist in de meeste andere fotoapplicaties en zeker in de standaardapp. Een welkome toevoeging dus!

Meerdere fotoapps kunnen HDR-, oftewel High Dynamic Range, foto’s maken. Echter is het gebruiksgemak van Fotor dat de doorslag geeft: duidelijk, snel en een mooi resultaat. De enige eis hiervoor is dat je het toestel eventjes zo stil mogelijk houdt. Zo kan de applicatie meerdere tijdelijke foto’s maken die verschillen van lichtinformatie. Deze worden samengevoegd, waarna je als gebruiker nog enige input hebt over de exposure.

Goed nagedacht is over de tussenfase die opkomt in het maken van een HDR-foto. Hier krijg je snel twee kleine previews te zien van de foto’s die zullen worden gecombineerd. Hier kun je dus zien of ze wel scherp zijn of deze sowieso wel voldoen aan jouw wensen, voordat ze door het process van HDR heengaan.

Met het aanpassen van foto’s heeft Fotor goed gekeken naar de concurrent Instagram. De interface werkt nagenoeg hetzelfde, maar biedt weer net wat meer functies. Kleine voorbeeldfotootjes met daarop het effect worden aan je getoond, zodat je er een uit kunt kiezen. Buiten een lijst en een FX (effect) kan er worden gekozen om de foto bij te snijden, hem te draaien of om hem met een druk van de knop net iets beter er uit te laten zien. Genoeg functies om even snel tussen door dat ene fotootje op te leuken.

Een collage maken op een telefoontoestel is niet ideaal. Toch heeft Fotor aardig zijn best gedaan met meerdere functies. Vooraf bedachte patronen zullen je geselecteerde foto’s netjes plaatsen op de juiste plek en daarnaast heb je de keuze om ze zelf te rangschikken in de vrije modus. Hier had ik wel moeite met het vergroten en verkleinen van foto’s.
Als laatste kun je ook een filmstrip maken, simpel maar doeltreffend. Bij ieder krijg je een mooi voorbeeld van wat je hebt gemaakt, voordat je besluit om het eventueel te delen.

Fotor is gratis beschikbaar in de Play Store.