Om een of andere reden doet Microsoft er alles aan opdat je je gegevensbestanden in je profielmap zou bewaren (c:users<je_accountnaam>). Je vindt daar onder meer de submappen Mijn documenten, Mijn afbeeldingen, Mijn muziek en Mijn video’s terug. Een logische structuur en dus een geschikte locatie? Mogelijk, maar er schuilen ook een paar addertjes onder dat gras. Om te beginnen, stockeren allerlei programma’s uiteenlopende data in de map Mijn documenten, tussen je eigen gegevensbestanden door en dat bevordert het overzicht niet. Bovendien kan het gebeuren dat je systeemschijf of je systeempartitie stilaan dichtslibt, precies omdat al je gegevens in die profielmap zitten. Gevolg: er is nauwelijks nog ruimte voor nieuwe programma’s. En wat als Windows crasht? Dan is je systeempartitie niet langer bereikbaar en je gegevensbestanden evenmin! Kortom, een mappenverhuis dringt zich op.

Stap 1 / (Systeem)partitie verkleinen

Door een aparte datapartitie te voorzien, blijven je data en de systeembestanden van Windows netjes gescheiden, wat handig kan zijn als Windows zou crashen. Start de module voor Schijfbeheer op door in de zoekbalk van het startmenu de opdracht diskmgmt.msc uit te voeren. Die geeft je een grafische representatie van je partities en schijven. Ik ga er even van uit dat je over één schijf beschikt en dat je alleen een systeempartitie hebt. Die maken we eerst een kopje kleiner. Ook al blijven bij deze operatie je gegevens intact, doe jezelf een plezier en maak eerst een image of een back-up! Klik vervolgens de systeempartitie met de rechtermuisknop aan en kies Volume verkleinen. Geef aan met hoeveel MB je de systeempartitie wil verkleinen. Zorg wel dat er nog voldoende ruimte overblijft (voor de installatie van nieuwe programma’s, bijvoorbeeld) en bevestig met Verkleinen.

Stap 2 / Datapartitie creëren

Na afloop krijg je de vrijgekomen ruimte in de grafische voorstelling te zien als ‘Niet-toegewezen ruimte’. Klik die met de rechtermuisknop aan en kies Nieuw eenvoudig volume. Start de wizard met de knop Volgende en leg de gewenste grootte van je nieuwe partitie vast. Tenzij je dat bewust anders wil, laat je die maar op de maximumgrootte ingesteld. Bevestig met Volgende, ken een stationsletter toe en druk op Volgende. Vul nu een gepaste volumenaam in – wat dacht je van MijnData? – en laat de andere instellingen bij voorkeur ongewijzigd. Rond af met Volgende en met Voltooien. Even later is je datapartitie gebruiksklaar. Tijd voor de verhuis nu.

Stap 3 / Gebruikersmap verhuizen

Op je nieuwbakken partitie maak je misschien best eerst een paar lege submappen. De hoofdmap is je accountnaam, bijvoorbeeld, en verder kan je submappen voorzien als Documenten, Muziek, Afbeeldingen en Video’s. Start vervolgens je Verkenner en selecteer Bibliotheken in het linkerpaneel. Open binnen deze rubriek het onderdeel Documenten. In het linkerpaneel ontvouwt zich nu ook de submap Mijn documenten. Klik die met de rechtermuisknop aan en kies Eigenschappen. Ga naar het tabblad Locatie en druk op de knop Verplaatsen, waarna je naar de nieuwe map in je datapartitie navigeert. Klik die aan en klik vervolgens op Map selecteren. Bevestig met Toepassen en met Ja. Windows start nu de verhuis! Op dezelfde manier verhuis je ook andere mappen (in de Bibliotheken).

Stap 4 / Verhuis controleren

Als je na de verhuisoperatie nogmaals de Bibliotheken in de Verkenner opent en naar Documenten, Mijn documenten gaat, lijkt er amper wat te zijn veranderd. Niets is echter minder waar: klik Mijn documenten maar even met de rechtermuisknop aan en kies Maplocatie openen: je zal zien dat die bestanden zich wel degelijk op de nieuwe locatie in je datapartitie bevinden.