Medion komt regelmatig met promoties naar Aldi waar menig computerbouwer jaloers op wordt. Deze keer slaan ze de nagel op de kop.

Een Aldi desktopcomputer kan na verloop van tijd behoorlijk saai worden om te reviewen. Alweer bijna dezelfde instapspecificaties, dezelfde kast, hetzelfde toetsenbord en muis, … Ik word er niet altijd warm van. Ook deze keer maakte ik me klaar voor alweer dezelfde budget Intel Core i3-processor, maar ik vond tot mijn verbazing een AMD-processor terug.

Stiekem minder

AMD vind je weinig terug in desktops en laptops, maar in het goedkopere segment zijn ze aan een opmars bezig. Ze bieden namelijk behoorlijk wat processorkracht voor een klein prijsje. Ideaal voer voor een budgetcomputer zoals deze Medion Akoya MD 8370. De Quadcore A8-5500 is standaard geklokt op 3,2 GHz met een tijdelijke turboboost naar 3,7 GHz. Dat klinkt in theorie behoorlijk indrukwekkend, maar je mag deze AMD-processor niet rechtstreeks vergelijken met een Intel-variant.

Als we naar de Cinebench-resultaten kijken, kan je de A8-5500 best vergelijken met een Intel Core i3-2120. Ondanks dat de Core i3-2120 een dualcoreprocessor is, scoort hij per processorkern gevoelig beter dan AMD. Staar je dus niet blind op het hippe ‘quadcore’. Daarnaast combineert AMD net als Intel een grafische chip in zijn processor, maar doet dat hier wel een pak beter. De ingebakken Radeon HD 7560D scoort op zich al beter dan de Intel HD 3000 graphics, maar als extra toetje kan je mits een goedkope uitbreidingskaart fors wat power verpakken.

Grafische krachtpatser

Naast de onboard chip bevat deze desktop nog een aparte grafische kaart: AMD Radeon HD 7670. Dit is geen snelle grafische kaart, maar AMD heeft de unieke mogelijkheid om die te koppelen met de onboard grafische chip. Bijgevolg krijg je toch behoorlijk wat grafische kracht uit deze desktop. Ik zou de Medion Akoya MD 8370 zelfs een gamemachine durven noemen. De testresultaten spreken voor zich: Resident Evil 5 (DirectX 10, 720p, medium settings) haalt gemiddeld 63 beelden per seconde, S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat (DirectX 11, 720p, medium settings) gemiddeld 65 beelden per seconde. Buitengewoon goede scores voor zo’n goedkope desktop.

4 GB RAM is tegenwoordig ruim voldoende, maar niets belet je om later wat geheugen bij te steken. Helaas maakt Medion gebruik van tweemaal 2 GB, waardoor je met een upgrade twee nieuwe RAM-latjes moet aankopen. Verder is er weinig ruimte voor uitbreiding. We vinden nog twee PCI Express 1x-sloten die vrij zijn, voor eventuele uitbreidingskaarten in de toekomst.

Uitgebreid

Aan aansluitingen geen gebrek: USB 3.0 3x, USB 2.0 5x, DVI, VGA, surround geluid en zelfs een WiFi-ontvanger. Klein foutje bij ons testmodel: de USB 3.0-aansluiting vooraan werkte niet. Na een blik binnenin de kast, zag ik dat het kabeltje was gelost. Snel terug inprikken op het moederbord, en het probleem was opgelost.

Mediafanaten zullen blij zijn met de forse harde schijf van 1 TB. Hij is wel wat aan de luide kant, maar echt storend wordt het nooit. Vooraan vinden we nog een dvd-schrijver. Om het pakket te vervolledigen, levert Medion er een toetsenbord en muis bij. Niets bijzonder, genoeg om mee aan te slag te gaan.

Teveel rommel

Een desktop zonder minpunten; het lijkt quasi onmogelijk. Deze komt behoorlijk dicht in de buurt, maar het loopt verkeerd bij de geïnstalleerde software. Medion installeert zoveel extra software, dat je meteen merkt dat het de computer belemmert: het opstarten duurt langer dan normaal, je desktop staat direct vol met icoontjes en om alle overbodige troep te verwijderen ben je al snel twee uur kwijt.

Het loont wel de moeite om dit te doen, want je krijgt een veel snellere machine in de plaats. Onze testresultaten zijn gebaseerd op het standaardtoestel, met alle geïnstalleerde software.

Prijsbreker

Hoewel de processor me niet helemaal kan overtuigen, kan ik weinig aanmerken op zijn prijs. Nadat ik zelf online wat componenten samenstel, gelijkaardig aan dit systeem, kom ik al snel 100 euro duurder uit. En dan tel ik er nog niet de kost bij om de desktop in elkaar te steken. Eindelijk weer een scherpe prijs voor een desktop van Medion, met een verrassende hardware configuratie. Een ideale desktop voor elke student die binnenkort weer achter de schoolbanken kruipt, maar ook voor iedereen die naar een simpele computer op zoek is. Zelfs gamers met een piepklein budget kan ik van harte deze computer aanraden. Voor 499 euro bestaat er voorlopig geen betere optie.

External links

Aldi