Maak je eigen 3D-animaties

Een animatie creëren kan op een "artisanale" manier, waarbij je elk frame handmatig tekent en inkleurt. Of je doet het met Muvizu, waarbij je uit een kant-en-klare 3D bibliotheek put en op minder dan geen tijd een fraaie animatie inclusief muziek en dialoogen tevoorschijn haalt.

Muvizu kan je in verschillende ‘versies’ downloaden. Er is de complete versie inclusief content packs (aan te raden) en er is een Lite-variant. Verder kan je beide zowel voor 32- als voor 64-bits Windows ophalen. Afhankelijk van je systeem moet je tijdens de installatie nog enkele bijkomende componenten downloaden en installeren: Visual C++ runtime, DirectX runtime en .NET Framework 4.0.

[download_file]

De (Schotse) makers van deze tool zijn wel zo galant om in het startscherm van Muvizu (overigens op z’n Engels uit te spreken als Movie-zoo) een link op te nemen naar een reeks online video-tutorials. Maar zelfs zonder tutorials geraak je al snel op dreef. Het komt er eigenlijk vooral op neer een geschikte scène te selecteren en die vervolgens met een of meer virtuele camera’s op de gewenste manier in beeld te brengen.

Daarna is het vooral zaak je scène van een of meer personages, objecten en effecten te voorzien. Audio (dialogen en achtergrondmuziek) moet je weliswaar in één keer opnemen, en precies daarom is het wellicht handiger dat in een aparte audiobewerker te doen (zoals het gratis Audacity), waarna je de audio bijvoorbeeld als één grote mp3 binnenhaalt.

Op het einde van de rit kan je de video dan rechtstreeks uploaden naar je YouTube-account of lokaal opslaan. Standaard gebeurt dat in een avi-container, waarbij je zelf de gewenste resolutie instelt (maximaal 1280 x 720). Houd er wel rekening mee dat het aantal codecs beperkt is (Microsoft Video 1 of Intel IYUV) en dat er in het eindresultaat altijd een watermerk (Muvizu) te zien is.

External links

Maak je eigen 3D-animaties