Mijn tweede schijf in mijn laptop is blijkbaar veranderd in een ‘dynamisch type’ – dat meldt mij althans het Windows schijfbeheer. Het gevolg is dat ik bepaalde handelingen, zoals het nemen van automatische back-ups, niet meer op die schijf kan uitvoeren. Hoe verhelp ik dat probleem?
Frankie Schepens

Heb je op deze ‘dynamische’ schijf gegevens staan die je wil behouden, dan moet je die zeker eerst veilig stellen door ze naar een andere (fysieke) schijf te back-uppen. Heb je de data veilig gesteld of bevinden er zich geen belangrijke gegevens op die schijf, verwijder dan eerst alle eventuele volumes op de schijf (vanuit de module voor schijfbeheer, diskmgmt.msc). Klik vervolgens met de rechtermuisknop op Schijf x (onderaan links) en kies Schijf converteren naar standaardschijf (voor meer informatie kan je Microsofts helpartikel lezen).
In principe kan je de dynamische schijf ook wel zonder dataverlies naar een standaardschijf omzetten met behulp van een programma als Aomei Dynamic Disk Conversion Tool (circa € 20; gratis demoversie). Op internet bestaan er zelfs hacks waarmee het zonder extra software zou kunnen, maar dat heb ik zelf niet uitgetest.