De Garmin nüvi 2045 is vrij dun, met smalle randen en een 5 inch touch screen dat bliksemsnel reageert. Voor een instaptoestel voelt hij tamelijk luxueus aan. Deze gps heeft bovendien een van de aangenaamste interfaces in deze test. Het openingsscherm is bijzonder simpel. Zeg waar je heen wil, of kijk naar de kaart. Adressen ingeven gaat vrij vlot, maar ik vind het jammer dat hij niet onthoudt waar je meestal naartoe rijdt. Je kan alleen je ‘thuis’ instellen, en dat is uit veiligheidsoverwegingen nooit een geweldig idee.

De navigatie is uitstekend. Garmin weet bovendien wel raad met mijn rebellie. Mis je een afslag, of weiger je de voorgestelde route te volgen, dan gaat de nüvi snel op zoek naar een alternatief, zonder koste wat het kost te proberen om je terug te sturen.

 

Veel extra’s
Een van de nuttigste functies in dit toestel is de bijzonder uitgebreide database met winkels, tankstations en restaurants. Die keer dat ik ’s avonds vastzat in het verkeer en dringend de dichtstbijzijnde supermarkt moest vinden, voordat alle winkels sloten, kwam hij alvast goed van pas. De database bevat naast ziekenhuizen en winkels ook attracties, musea en verschillende sportaccommodaties, moest je plots overvallen worden door een geweldige drang om te gaan zwemmen.


Een beetje gek zijn de apps die bij deze gps worden geleverd. Er zit onder meer een app bij voor luisterboeken, een heuse rekenmachine, een taalgidsje en een wekker, al weet ik niet hoe vaak je die laatste gaat gebruiken. De taalgids is trouwens heuse crapware: een demoversie waarvoor je na dertig dagen moet betalen.