Outlook ‘kloon’

Aan bescheidenheid ontbreekt het de makers van eM Client in elk geval niet: ze claimen het beste e-mailprogramma voor Windows! In hoeverre die uitspraak klopt, laten we in het midden, maar er is in elk geval veel dat ons weet te bekoren.

Tijdens de installatie is het wel even opletten: als je wil voorkomen dat er een extra toolbar (en andere aanpassingen) op je systeem wordt gezet, dan moet je een paar vinkjes verwijderen. Ook op een andere manier blijkt eM Client nogal opdringerig: de tool stelt zichzelf namelijk als standaard e-mailclient in. Gelukkig valt dat snel aan te passen. Voor de rest is de installatie een toonbeeld van hoe het moet: een wizard geeft je de kans zowat alle onderdelen uit je bestaande e-mailprogramma(‘s) te importeren: accounts, contacten, berichten, agenda, taken, enz. Houd er wel rekening mee dat de gratis versie van eM Client slechts twee accounts toelaat en evenmin mobiele synchronisatie toestaat. De commerciële variant heft beide beperkingen op.

[download_file]

Wie Outlook gebruikt(e) zal zich in elk geval snel thuisvoelen in eM Client: de opbouw van de interface vertoont namelijk opvallende gelijkenissen. Links het paneel met de verschillende rubrieken (Mail, Calendar, Tasks, Contacts en Widgets), bovenaan een aangepast menu, in het midden het paneel met de inhoud van de geselecteerde rubriek en rechts onder meer de geplande afspraken en aanverwanten.
eM Client claimt ook een gestroomlijnde integratie met Gmail en dat ligt niet ver van de waarheid. Het volstaat een account te creëren met je Gmail-id en alle mappen (labels) van Gmail verschijnen in het programma (wel eerst even IMAP activeren in Gmail). Nieuwe labels duiken net zo lief op zodra je op F5 drukt – daar kan bijvoorbeeld Windows Live Mail niet aan tippen.

De mogelijkheden zijn weliswaar niet zo uitgebreid als in Outlook, maar voor vele (thuis)gebruikers is dat ook niet nodig. Het is alvast perfect mogelijk je mails in categorieën onder te brengen, terugkerende gebeurtenissen in te plannen inclusief reminder en bijlagen, distributielijsten te creëren, enz. Alles wordt bovendien overzichtelijk gepresenteerd.

Kortom, eM Client is een uitstekend alternatief voor wie Outlook te duur of te complex vindt. Althans wanneer je aan twee accounts voldoende hebt.

External links

Outlook ‘kloon’