Music Unlimited is de nieuwe muziekstreamdienst van Sony, waarmee het de concurrentie met onder andere Spotify wil aangaan. Dat lukt een beetje, maar toch zitten er nog wat kinderziektes in het systeem.
door Frederik Meuris

 

Met het succes van muziekstreaming lijkt de muziekcollectie op je harde schijf stilaan voer voor de geschiedenis. Je kan tegenwoordig zowat alle muziek ter wereld gewoon legaal via het internet beluisteren, van waar dan ook. Bij Music Unlimited (MU) van Sony betaal je € 3,99 per maand voor een abonnement waarmee je je eigen muziek overal naartoe streamt. Voor € 9,99 per maand kan je ook alle tracks uit de gigantische Music Unlimited-bibliotheek beluisteren. Concurrent Spotify doet het omgekeerd: je mag altijd de volledige bibliotheek beluisteren op je computer, maar moet bijbetalen voor mobiel gebruik.

 

Sony-toestellen
Music Unlimited is dus vooral interessant voor wie graag muziek op verschillende apparaten beluistert. Een iPhone-app is in de maak, maar voorlopig werkt het uitsluitend met toestellen van Sony en Android-smartphones en -tablets. Kort na de lancering werd Music Unlimited via updates ook als functie toegevoegd aan Bravia-televisies, PlayStation 3-consoles en andere Sony-apparaten met internetverbinding. Het gaat daarbij om toestellen vanaf 2010.

 

Ik testte de dienst vooral via de webbrowser, waar je wel wat tijd nodig hebt om de drukke interface te leren kennen. Opvallend is dat Music Unlimited er op alle hardware anders uitziet en – zeker op de PS3 – anders bediend wordt. De muziekcollectie van Music Unlimited is met zes miljoen tracks behoorlijk uitgebreid (de bibliotheek van Spotify zou dubbel zo groot zijn) en nieuwe releases worden vrij snel toegevoegd. Het leukste vond ik de Kanalen, waarbij je een radiostation creëert op basis van een bepaalde artiest. Er zijn ook kanalen per genre, tijdperk of zelfs gevoel. Dat werkt allemaal behoorlijk goed, al kreeg collega Jamie in zijn Pixies-kanaal naast gitaren ook trance en zelfs een kinderliedje te verwerken.

 

Kinderziektes


Met de klank zit het behoorlijk snor, maar er zijn wel een paar vervelende minpuntjes. Zo wordt zelden duidelijk aangegeven wanneer je bijvoorbeeld met de gecensureerde versie van een cd te maken hebt en moet je dus snel even scrollen naar de eerste vloek in de tekst om te horen of je de juiste versie hebt opgezet – welke dat voor jou ook moge zijn. Daarnaast werd ik regelmatig automatisch uitgelogd, terwijl de browser gewoon bleef openstaan. Soms na enkele uren inactiviteit, maar even vaak ook gewoon na een nummer halverwege een cd. Regelmatig had ik ook te kampen met haperingen, maar die kan ik met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid aan mijn computer wijten.

 

Je kan tot slot ook je eigen muziekcollectie uploaden, net zoals dat lukt in iTunes Match. Music Unlimited analyseert jouw collectie en zoekt matches in de grote MU-bibliotheek. Nummers die de dienst niet kent, worden jammer genoeg niet geüploaded. Voor mij is Music Unlimited voorlopig dan ook nog wat te limited om mijn offline muziekbib te vervangen.