De robuuste DMC-FT4 is waterdicht tot 12 meter, schokvast tot 2 meter en vorstbestendig tot -10°C. Daarnaast beschikt de camera over een gps-ontvanger. Die registreert niet alleen de exacte positie, maar bevat ook een databank met meer dan een miljoen plaatsnamen. Zo zie je meteen waar een foto gemaakt werd. Verder bevat de camera ook een kompas, een hoogtemeter en zelfs een barometer.


Aan de bovenkant staan de aan/uit-knop en knopjes om een foto of video-opname te maken. De zoomlens bedien je met twee petieterige knopjes aan de achterzijde. Het menu is heel overzichtelijk en de functies worden beknopt toegelicht. Het schermpje achteraan is erg helder en toont levendige kleuren.


Via de Mode-knop kom je terecht bij de scènepresets, waaronder één onderwatermodus. Die voegt wel erg veel rood toe aan de opname, wat alleen leuk is als je je model als een rode kreeft op de foto wil. Gelukkig werkt de normale opnamemodus ook onder water. De autofocus is boven water relatief snel, maar in de natte wereld boet hij in aan snelheid en betrouwbaarheid. Tot aan ISO 800 is de ruisonderdrukking aanvaardbaar.