Intro

Heimwee naar die gezellige ouderwetse polaroids? Liever dan zelf in Photoshop een laagje nostalgie over je nieuwe kiekjes te leggen, schakel je de gratis webdienst Rollip in.

STAP 1: Effect kiezen

Surf naar www.rollip.com en laat je niet a eiden door opdringerige reclame. Focus meteen op CLICK HERE TO START – je hoeft je niet eens te registreren om aan de slag te kunnen. Zodra je de knop hebt ingedrukt, krijg je een overzicht van 40 kant-en-klare fotoeffecten.

Per pagina krijg je vier min of meer verwante effecten te zien, telkens toegepast op dezelfde foto. Met PREV PAGE en NEXT PAGE blader je door het aanbod. Bots je op een leuk effect, klik dan op de voorbeeldfoto.

STAP 2: Foto bewerken

Nu staat er je weinig anders te doen dan op de knop CLICK HERE TO UPLOAD PHOTO te drukken. Op een van mijn testtoestellen bleek deze knop niet door te komen in Internet Explorer, maar met een zijsprongetje naar Chrome of Firefox was dat meteen opgelost. Zodra je een fotobestand hebt aangeduid – bmp, gif, jpg of png – begint Rollip aan de upload. Even later verschijnt een miniatuurvoorbeeld van het effect.

In een apart venstertje krijg je nu het webadres aangereikt waarop jij – en anderen, met wie je deze url deelt – de foto kan downloaden. Of je laat je verleiden om de foto meteen ook via Facebook te delen. Sluit je dit venstertje, dan kom je hoe dan ook terecht op een pagina waar je de foto via CLICK HERE TO DOWNLOAD PHOTO naar je eigen pc haalt.

STAP 3: Bewerken in HQ

Je zal merken dat de gedownloade foto wellicht een stuk kleiner is dan het origineel, zowel qua afmetingen als qua bestandsgroottte. Behoud je toch liever de originele grootte annex kwaliteit, klik hier dan op de link CLICK HERE TOT START HIGH-QUALITY PROCESSING.

De verwerking zal nu iets langer duren, maar de rest van de (download- en deel-)procedure blijft hetzelfde en een paar muisklikken verder staat de HQ-foto te linken op je harde schijf!

 

Zie je deze workshop liever als video? Klik dan hier.