Deze TomTom Start 25 is in hoge mate aanpasbaar. Je kan kiezen uit meerdere stemmen, en ook de kaart is voorzien van verschillende kleurthema’s. Voor chauffeurs is het vooral handig dat je ook veiligheidsinstellingen kan selecteren. Wil je dat de gps je een pauze voorstelt na enkele uren rijden? Of alleen dat hij je waarschuwt wanneer je de toegestane snelheid overschrijdt?


Leuk aan de TomTom is dat hij onthoudt waar je de vorige keren naar gezocht hebt. Zo krijg je Google-gewijs enkele voorstellen voor steden en straatnamen. Dit is een feature die ik bij de concurrenten een beetje mis. Telkens opnieuw het adres van je werk ingeven, neemt onnodig veel tijd in. Vaak gebruikte plaatsen kan je bovendien opslaan als ‘favoriet’, een beetje zoals je ook webpagina’s bewaart in je browser.

Goede interface
Het toestel is volledig uitgevoerd in mat zwart, hard plastic. Dit is de enige gps in de test waar je de zuignap niet af kan klikken. Je klapt hem gewoon in. Het touch screen reageert redelijk snel en heeft een van de betere kaartschermen. Dat is redelijk sober, maar geeft je toch de juiste hoeveelheid informatie. Je krijgt een geschatte aankomsttijd, en een snelheidsmeter bovenop de maximumsnelheid.

Beste navigatie
De eigenlijke navigatie is heel goed. Het toestel is bijvoorbeeld snel om zichzelf te corrigeren als ik het weer even negeer, bijvoorbeeld bij wegwerkzaamheden. De database van interessante plekjes in deze gps is bijzonder uitgebreid, met zelfs ambassades, bergpassen en rustbankjes. Er zijn er zo veel dat je soms even moet zoeken naar de juiste categorie. Maar het betekent wel dat dit toestel de ideale reisgenoot is voor de toerist die zijn reisgids vergeten is.