Intro
Wie zegt dat je een studio vol met dure apparaten en negen assistenten nodig hebt voor een creatieve foto? Geef mij maar een statief en wat software, en ik zorg dat het eenden regent.
Ik wil meerdere voorwerpen tegelijkertijd in de lucht fotograferen. Klinkt als een bijzonder uitdagende shoot? Niet als je valsspeelt. Met deze techniek kan je een hoop voorwerpen uit de lucht laten vallen, of als het iets gewelddadiger mag, een explosie zonder dynamiet nabootsen. Ik pak het iets artistieker aan en leer mijn pluchen eend vliegen. Waarom? Omdat dat kan.
STAP 1: De studio
Ik heb een paar foto’s nodig van mijn eend op verschillende plekken in het decor. De eend in kwestie zet ik op de Clickx-redactiesofa, kwestie van een boeiende achtergrond te hebben. Net als in de cursus stop-motion gebruik ik een statief om ervoor te zorgen dat mijn achtergrond steeds hetzelfde blijft. Ik maak mijn foto’s bovendien met een SLR-camera die ik heb klaargezet op manuele focus en lichtinstellingen.
Je kan net zo goed een compactcamera gebruiken, maar de timing wordt dan iets moeilijker. Zo’n compacte camera heeft meestal een langere sluitertijd, waardoor actiebeelden lastiger worden. Hoe korter de sluitertijd, hoe beter.
STAP 2: De fotoshoot
Voor de beelden op de sofa en in het decor gebruik ik een zelfontspanner die om de tien seconden een beeld schiet. Zo kan ik snel voor de camera lopen en mijn model verplaatsen. Voor de luchtbeelden is mijn tactiek simpel: ik zwier gewoon de eend in beeld. Spijtig genoeg is mijn timing niet geweldig. De hulp van een vriendelijke collega is op zo’n moment bijzonder waardevol.
Ben je alleen voor dit project, of gebruik je breekbare of zware voorwerpen, dan kan je bijvoorbeeld een timer gebruiken en je voorwerp op de juiste plek vasthouden. Je wil natuurlijk niks stukmaken, en al zeker het decor niet. Of je gaat voor de truc met de visdraad. Je zal jezelf of het draadje dan nadien wel uit het beeld moeten wegwerken.
STAP 3: Beeld samenstellen
De basis van mijn beeld is vrij snel klaar. Ik maak een laag voor elke foto die ik wil gebruiken en stapel ze netjes op elkaar. Omdat de camera vast stond, zou het decor in elk van die lagen mooi afgelijnd moeten zijn. Op elke laag snijd ik nu de eend uit. Met een groot selectiepenseel kies ik de eend en een deel van haar omgeving, en ik druk op DELETE om de rest te verwijderen.
Na afloop krijg ik een samengesteld beeld met een hele hoop eenden. Werk je bij kunstlicht, dan zouden ook de kleuren en de belichting stabiel moeten zijn. Ik zit helaas vlakbij een raam, dus moet ik voor elke laag apart de belichting bijstellen, zodat de verschillende lagen min of meer overeenkomen.
Waar de verschillende eenden elkaar overlappen, haal ik een laag weg, zodat ik een mooie compositie krijg. Ik verplaats ook één eendje om het geheel wat beter uit te vullen.
STAP 4: De afwerking
Ronde twee voor het selectiepenseel, maar nu ga ik iets jner te werk. Deze keer selecteer ik de randen van elke eend met een zacht selectiepenseel (Hardheid 0%, Bedekking 50%) en vul ik ze daarna in. De randen worden zo lichtjes transparant, waardoor ze beter in de laag eronder overvloeien. De rest wordt netjes verwijderd. Alleen de onderlaag blijft intact.
Om alles nog iets realistischer te laten overkomen, moet ik nu alleen nog de schaduwen bijwerken. Voor elke eend zet ik op de achtergrond een schaduw met een zacht penseel in een lichtgrijze kleur. De eendjes op de sofa krijgen een vage gele re ectie op de bank zelf, kwestie van het chique leder te doen overkomen. Joepie, mijn eend kan vliegen!
Bekijk je liever de video van deze workshop? Klik dan hier.