Een home cinema in een piepklein appartementje, het moet kunnen. Ik zette dus mijn tv een week aan de kant om een stuk muur vrij te maken, zodat deze projector van Epson naar hartenlust zijn ding kon doen.
 

De Epson MegaPlex MG-850HD is een uit de kluiten gewassen projector met als bijzonderheid een iPod-dock achteraan. Hem opstellen is een fluitje van een cent. De voetjes zijn verstelbaar, en vooraan bevindt zich een lange verstelbare poot om je projector omhoog te duwen. Zo kan je hem bijvoorbeeld ook op de koffietafel zetten zonder er het halve boekenrek onder te schuiven. Met drie schuivertjes boven de lens stel je scherp, regel je de grootte van het beeld en trek je dat beeld waar nodig een beetje scheef met ‘keystoning’. Dat laatste was bij mij alvast nodig, omdat ik de projector niet recht voor mijn muur kon plaatsen.

 

Horror op de muur
Om de scherpte van mijn beeld te testen, sloot ik de beamer aan op mijn PlayStation 3. De enige HDMI-ingang zit, net als de component- en video-ingangen, verborgen achter een paneeltje aan de zijkant. Dat paneeltje speel je gegarandeerd kwijt, ik zeg het maar. De USB- en pc-ingang zitten dan weer achter een ander paneeltje, dat ik pas na tien minuten vond.


Voor een goed beeld helpt het enorm dat je een vlakke muur hebt, en afhankelijk van het soort beeld dat je wil, kan je toch best de ruimte verduisteren. Speel je met de Epson een horrorfilm met veel schaduwen af in een goed verlichte kamer, dan werkt dat niet. Maar uiteraard proberen alleen watjes overdag een horrorfilm te bekijken in een lichte ruimte.


Voor niet-horrorfilms is het beeld wel indrukwekkend. Het beeld is haarscherp, ook als het een halve muur inneemt. In een spelletje dat ik ook al eens in HD op mijn tv had gespeeld, merk ik nu plots veel meer details.
De dock voor iPhone, iPod of iPad zit verwerkt in een uitschuifbare lade achteraan. Plof ik er mijn iPhone in, dan lijst het toestel films, muziek en foto’s op. Je kan er met de overigens redelijk stijlvolle afstandsbediening door bladeren, in een interface van Epson zelf. De iPhone of iPad wordt dus puur als opslagmedium behandeld, wat op zich geen ramp is. Hetzelfde geldt voor USB-sticks, al blijkt daar dat dit toestel niet met al te veel bestandsformaten overweg kan.

 

Stevig geluid

Misschien is het omdat hij ook moet dubbelen als dock, maar ik kreeg uit deze projector een beter geluid dan verwacht. Achteraan zitten een paar degelijke boxen die een stevig, zij het lichtjes hol geluid voortbrengen. Belangrijkste voorwaarde voor goed geluid is wel dat je achter de projector zit. Voor een echte cinema-ervaring zal je moeten investeren in een stevig setje boxen. Aan HD-surround sound moet je je niet verwachten, maar voor een spelletje of je favoriete serie volstaan de boxen op de projector ruimschoots.


De Epson MegaPlex MG-850HD is een bijzonder degelijk toestel. Als je een beetje zoekt, vind je hem voor minder dan 700 euro, wat een zeer redelijke prijs is voor een kwalitatieve HD-projector. Leuk extraatje is dat je nu ook kan zeggen dat je een iPod-dock in huis hebt.