We willen onze draagbare computers graag klein en licht, maar tegelijk ook krachtig. Daarom is het liedje van de netbooks wellicht uitgezongen, en is het rijk van de draagbare computers stilaan aan de ultrabooks.
De Acer Aspire S3 was op het moment van onze test veruit de goedkoopste ultrabook op de markt, en bovendien ook de dunste en lichtste laptop in deze prijscategorie. Om zo’n scherpe prijs te kunnen neerzetten, werden er uiteraard een aantal toegevingen gedaan. Dat voel je meteen aan de behuizing, die niet echt stevig aanvoelt. Ook onder de motorkap werd hier en daar wat bespaard. De prestaties zijn niet bepaald bijzonder, maar liggen met de gebruikte hardware wel in de lijn der verwachtingen. Er zit een Core i5, 4 GB RAM en een relatief trage 5400 rpm harde schijf van 320 GB in de S3, waar de andere ultrabooks in deze test een SSD of in elk geval flashgeheugen hebben om snel op te starten en te ontwaken.
Vooral deze harde schijf zorgt ervoor dat je wat geduld zal moeten uitoefenen bij het opstarten van programma's. De S3 heeft wel een SSD van 8 GB aan boord, maar die wordt enkel als cache gebruikt om de harde schijf te versnellen, een oplossing die in deze ultrabook niet bepaald potten breekt. Alle aansluitingen zitten aan de achterkant van het toestel, wat niet altijd even handig is. Afhankelijk van het gebruik zal je gemiddeld zo'n drie uur en veertig minuten kunnen werken op één acculading. Dat is voor een ultrabook aan de lage kant. Wanneer de grafische chip intensief gebruikt wordt, zakt de maximale werkduur zelfs naar iets meer dan een schamele honderd minuten. De schermkwaliteit tot slot is redelijk goed, maar een hogere resolutie dan de huidige 1.366 bij 768 pixels was welkom geweest.
Lees de rest van het testdossier ultrabooks in het Juli-nummer van Clickx.