Mijn tv is een nieuw exemplaar waarin je rechtstreeks een harde schijf kan pluggen om mediabestanden af te spelen. Ik wil wel eens zien welke meerwaarde een mediastreamer daarop biedt. Een job voor de Xtreamer Elvira.

Deze Elvira is een van de goedkopere mediastreamers op de markt, en het is dan ook een sober toestel. Geen WiFi, geen geknoei met netwerken en NAS’en. Je plaatst een kleine doos naast je tv, plugt alles in en zet al je digitale bestanden op een USB-stick of externe harde schijf om ze af te spelen. De streamer speelt in Full HD en ondersteunt een heel gamma bestandsformaten, waaronder DivX, wmv, Flac en mp4. Da’s alvast meer dan mijn tv. Heb je een ouder televisietoestel, dan gaat er ineens een hele wereld aan digitale bestanden open. Zo kan je de Elvira ook inzetten om foto’s en muziek af te spelen, naast de typische digitale films.

Menu’s
De Elvira scant automatisch je harde schijf en sorteert je verschillende bestanden in foto’s, muziek en films. Dat is praktisch, maar toch heb ik wat moeite om de juiste film te vinden. Met een serieus uit de kluiten gewassen harde schijf ben je al even aan het scrollen om de juiste film op te snorren, ook al omdat de Xtreamer nogal traag reageert op de afstandsbediening. Wanneer je in de bestanden zelf duikt, gaat het gelukkig wat sneller.


De interface zit anders wel goed in elkaar. Je kiest tussen een tegeloverzicht, een ouderwetse lijst of een preview. Vooral die preview is handig, maar het is ook een van de tragere menu’s om door te navigeren. De tegels zijn ideaal als je cover art hebt voor al je mediabestanden, maar je zal die er wel zelf aan moeten toevoegen. Om sneller iets te vinden, heb ik mijn harde schijf onderverdeeld in mappen, waardoor het veel handiger is om Windows-gewijs door die mappen te navigeren, iets wat de Xtreamer gelukkig toelaat.

Handleiding
De Elvira kwijt zich uitstekend van zijn taak, mediabestanden spelen, maar veel verder komt hij niet. Met de gekleurde knoppen op je afstandsbediening kan je bijvoorbeeld een afspeellijst maken: zo bereid je snel een avondje horror of een muzieklijstje voor, en zit je op het moment zelf niet meer te klooien. Of dat is toch de bedoeling. De Elvira komt niet met een degelijke handleiding en is spijtig genoeg niet intuïtief genoeg om dat te rechtvaardigen. Die afspeellijst krijg ik dus met de beste wil van de wereld, en de hulp van internet, niet opgeslagen of afgespeeld.


Wil je digitale bestanden bekijken en beluisteren op je tv? Dan is de Elvira een van de goedkoopste manieren om dat voor mekaar te krijgen. Het toestel is snel aangesloten en ideaal om de basisfuncties van je tv uit te breiden, maar verwacht niet veel meer dan dat.