Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Intro

Met Cliplets kun je de tijd stilzetten in een filmpje. Niet moeilijk, denk je dan, dat doet mijn pauzeknop al jaren. Het leuke aan deze app is dat je kunt kiezen welke delen van je film stilstaan en welke delen blijven bewegen.

Een balzaal vol mensen, bevroren in de tijd, behalve dat ene verliefde koppeltje voor wie de muziek blijft spelen. Het is een effectje dat je al eens ziet in de betere romantische lm op VIJFtv. Je kan het ook zelf voor elkaar krijgen, en dan nog zonder stroperige strijkers.

STAP 1: De speeltuin van Microsoft

Cliplets, een programmaatje van Microsoft Research, zit nog in een prille bètafase. Laat dat je echter niet tegenhouden om er al mee aan de slag te gaan.

Je vindt het programma op www.clickx.be/link/cliplets, waar trouwens ook een paar bijzonder handige video’s staan. Ik download de 32-bit versie (er is er ook een voor 64 bit) en installeer de hele handel. Je hebt Visual C++ nodig om Cliplets aan de praat te krijgen, maar de installeersoftware snort die automatisch voor je op.

 

 

Cliplets

STAP 2: Van losse pols naar statief

Ik ga Cliplets loslaten op een stukje film dat ik laatst op een feestje maakte. Ik had niet de meest vaste handen toen ik filmde, en er lopen de hele tijd mensen door het beeld, maar er staan wel een paar leuke dansende dames op. Daar wil ik de focus op leggen.

Het eerste wat ik moet doen om mijn cliplet te maken, is de video in het programma droppen. Filmpjes mogen maximum tien seconden lang zijn. Wanneer ik mijn clip in het programma drop, krijg ik dus eerst een venster waarin ik kan kiezen welk stukje ik wil behouden. Cliplets verwerkt dit en lijnt alle frames netjes af, zodat mijn beverige handen tot het verleden behoren.

 

 

Cliplets

STAP 3: Pauze

De magie van Cliplets zit hem in de lagen die je in de rechterbalk kan aanmaken. In die zin is het programma een beetje vergelijkbaar met Photoshop. De eerste laag die ik maak, is de achtergrond. Standaard is dat een STILL of stilstaand beeld.

Bovenaan, bij INPUT, kies ik welk beeld dat wordt door het kleine blauwe lijntje over de afspeelbalk te slepen. Met de achtergrond op zijn plaats, maak ik een nieuwe laag door op ADD NEW LAYER te klikken. In deze laag zet ik mijn dansende dames. Bovenaan bij INPUT kies ik het begin- en eindpunt van hun dansje, een stuk clip waarop niemand anders door het beeld walst.

 

 

 

 

STAP 4: Masker maken

Nu moet ik nog een masker aanmaken. Wanneer ik over het beeld muis, verandert mijn cursor in een lassotool, waarmee ik alleen de ruimte rond de dansende dames selecteer. Tot slot moet ik nog het doel van mijn  laag kiezen. Die staat standaard op LOOP, waardoor de beweging van die paar seconden de hele tijd herhaald wordt.

Ik zet ze voor mijn dansende dames op MIRROR, zodat ze de hele tijd vooruit en achteruit gaan. Een druk op PLAY onderaan rendert mijn clip en laat me mijn eerste testje zien. Dat kan ik nog aanpassen tot het helemaal perfect is.

 

 

Cliplets

 

STAP 5: En play

Ik vind mijn voorlopige clipje wel leuk, dus sla ik het op voordat ik verder ga knoeien, met een klik op SAVE PROJECT. Nu wil ik nog een extra laag toevoegen, in de vorm van een derde dansende dame. Ik druk nog eens op ADD NEW LAYER. Mijn derde dame komt pas op het einde van de clip in beeld, dus kies ik dit keer enkele seconden van het einde van de clip.

Ik zet een masker rond de dame en zorg dat het een PLAY-laag is. Zo’n laag herhaalt zichzelf niet, maar vertrekt van een stilstaand beeld, speelt kort een beweging af en gaat dan terug naar een stilstaand beeld. Ik kan zelf kiezen wanneer ze afspeelt door het fragment over de afspeelbalk onderaan te slepen.

Om alles af te werken, bewaar ik mijn clipje als een wmv-bestand, met de knop EXPORT CLIPLET. Het resultaat kan je bekijken op www.facebook.com/clickxmagazine.

 

 

Cliplets

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.