Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Filmpjes delen deed ik tien jaar geleden al. Via e-mail weliswaar, tot groot ongenoegen van mijn baas destijds. Inmiddels kan dat sneller, handiger en vooral minder belastend voor mailboxen en mailservers.

Iedereen doet het: alledaagse capriolen vastleggen met de smartphone, en het filmpje vervolgens op YouTube gooien. De opmars van online video verliep al onwaarschijnlijk snel, en daar komt voorlopig geen einde aan. Het wordt steeds makkelijker om filmpjes te delen, en via webdiensten als YouTube en Vimeo heb je ook meteen een publiek van miljoenen kijkers ter beschikking. Maar wat is nu de beste manier om filmpjes te delen? Vier scenario’s, en evenveel oplossingen.

1. YouTube – Eén maat voor iedereen
Als je meteen een miljoenenpubliek wil bereiken, is YouTube het kanaal dat je moet hebben. De videodienst, opgericht in 2005 en amper een jaar later al ingelijfd door Google, is goed voor 800 miljoen geregistreerde gebruikers, die samen zo’n zestig uur per minuut posten, en meer dan vier miljard bestanden per dag bekijken. Zet je hier je video online, dan kan je wel eens heel snel beroemd worden.

Hoe begin je eraan? Ik ga er van uit dat de video in kwestie al van je camera is gehaald en al klaarstaat op je harde schijf. Op www.youtube.com klik je op de knop Upload en, waarna je op je computer de optie Besta nden selecteren kiest. Het vertrouwde bladervenster verschijnt, waar je naar de juiste map navigeert en het filmbestand kiest. Wil je meerdere bestanden tegelijk uploaden, hou dan de CTRL-toets ingedrukt.

Terwijl je beelden geüpload worden, kan je alvast een titel, een beschrijving en zoeklabels ingeven. Let ook op de privacykeuze aan de rechterkant: gezien de keuze van het platform wil je wellicht voor openbaa r gaan. Het kan ook Verborgen, bijvoorbeeld alleen voor personen met wie je bevriend bent op YouTube, of helemaal privé (enkel de personen met wie je de beelden expliciet wil delen).

Eens je video online staat, kan je gaan delen. Dat lukt rechtstreeks vanaf je profielpagina, op dezelfde manier als je zou delen van op de homepage van YouTube. Onderaan de video klik je op de knop Delen, waarna er een reeks knoppen verschijnt om het filmpje in te sluiten in een website (met de html-code), via e-mail, of op Facebook, Twitter en Google+. Links vind je ook een snel-url, die je gewoon kan kopiëren en plakken.


 

Alternatief: Vimeo
Wie écht een video voor het nageslacht heeft gemaakt – inclusief het betere camerawerk en een streepje montage – kan zijn beelden ook delen via Vimeo. Deze versie van YouTube is eigenlijk de speeltuin van amateurcineasten en videohobbyisten, en wordt dus niet gebruikt voor gewone huis-, tuin- en keukenfilmpjes. Natuurlijk kan je altijd een homevideo van een gortig feestje op Vimeo gooien, maar kijk naar de rest van het aanbod en besef: je maakt er jezelf alleen maar belachelijk mee.

2. Facebook – Voor al je vriendjes
stel dat je het binnen een intieme kring wil houden, maar ook weer niet té intiem. Je ex-klasgenoot uit de middelbare school mag ook meegenieten bijvoorbeeld. Zo’n cirkel van ingewijden bereik je best met Facebook. Deze sociaalnetwerksite maakt het je bijzonder gemakkelijk om video’s van andere sites, of van op je eigen camera, te delen met je vrienden.

Er zijn drie manieren om dat te doen. De eerste is een video die al online staat, rechtstreeks delen op je tijdlijn. Speur naar de video in kwestie op YouTube, Vimeo of een andere videosite met Facebook-deelknop, en klik erop. Je krijgt een nieuw browservenster te zien, waarin je eventueel nog wat commentaar kan toevoegen. Met een klik op Deel Link zet je de video op je tijdlijn.

Video's delen op het internet

Als je een video wil uploaden naar je Facebook-pagina, ga je rechtstreeks naar je tijdlijn en klik je daar op Foto. Kies vervolgens Foto/Video Uploaden, en er komt een nieuwe post in twee delen: bovenaan voer je commentaar in, onderaan kies je via de knop Bladeren het bestand van je harde schijf. Met plaatsen wordt hij tot slot vereeuwigd op je tijdlijn.

Tweede mogelijkheid: een video rechtstreeks delen met een Facebook-vriend. Dat verloopt min of meer op dezelfde manier als voor je eigen tijdlijn: je zal bovenaan opnieuw een knop Foto vinden, waar de rest van de operatie je reeds bekend is.

Als je het privé wil houden, stuur je een privébericht met de video in kwestie. Klik bovenaan op je knop Berichten en kies in het opengeklapte menu Een Nieuw bericht Sturen. De mogelijkheden zijn hier wel wat beperkter: je kan de Delen-knop in YouTube niet gebruiken, en als je op Foto klikt, krijg je alleen maar de mogelijkheid om zelf een foto of video te maken via de webcam.

Je kan wel de url van een YouTube-filmpje sturen, of het fi lmpje als attachment verzenden. Voor dat eerste ga je naar de video in kwestie en kopieer je ofwel de volledige url ervan, ofwel klik je eronder op de Delen-knop en gebruik je het verkorte youtu. be-adres.

Als je de video als attachment wil sturen, gebruik je het papierklemmetje. Natuurlijk bots je hier wel op dezelfde problemen als bij e-mail. Als het een groot bestand is, kies je beter een alternatieve weg om het te versturen. Voeg zoals altijd wat commentaar toe, en klik op Verzenden.

Video's delen op het internet

3. Givit – Delen in kleine groepen
Wil je je beelden met een heel specifi eke groep vrienden delen, dan schieten zowel YouTube als Facebook tekort. laat ons het voorbeeld van een vrijgezellenavond nemen – genre ‘what happens in Vegas, stays in Vegas’. In zo’n geval blijf je beter ver weg van openbare sociaalnetwerken, en maak je bij voorkeur zelf een deelsite aan.

Givit is daar ideaal voor. De openingspagina onderstreept het nog eens: “choose your audience, control your content.” Givit is een no-nonsensedienst, waar je binnen de tien minuten je ding hebt gedaan. Inloggen doe je met je Facebook-account of door een nieuw profiel aan te maken op de site. Daarna kan je meteen beginnen met uploaden. Klik bovenaan op Share Video, waarna je een formulier in drie stappen ziet.

In de eerste stap kies je tussen Upload Video of kies je hem uit de library (niet in het begin dus), waarna je in de tweede stap de e-mailadressen van al je ontvangers invoert, van elkaar gescheiden door een komma. Givit werkt dus niét als een sociaal netwerk: je hoeft je profiel niet aan dat van een ontvanger te verbinden om elkaars filmpje te zien.

Tot slot tik je eventueel nog een persoonlijk bericht en klik je op Send. De ontvangers krijgen dan een e-mail waarin ze meteen de video kunnen bekijken, en ontvangen ook een uitnodiging om zelf lid te worden van Givit en filmpjes terug te sturen. De video die je zelf net verstuurde, komt in je bibliotheek terecht. Tot op zekere hoogte, welteverstaan, want vanaf een bepaald debiet aan megabytes moet je betalen.

Het mooie aan Givit is dat het ding met eigen apps voor iOs en Android werkt. Zo kan je ook filmpjes die je mobiel hebt gemaakt, snel met verschillende ontvangers tegelijk delen. De apps hebben dezelfde lichtvoetige interface als de site.

Video's delen op het internet

Alternatief: Dropshots
Fotodeeldiensten als Flickr en Picasa bieden beperkte mogelijkheden om ook video’s te delen, maar hun kleinere broertje Dropshots leent zich beter voor het delen van bewegende beelden.

De inlogprocedure is omslachtig (en je kan geen gebruik maken van je Facebook-profiel), maar je krijgt daar wel een flinke brok online fotobeheersoftware voor in ruil. Ook hier opletten voor de limiet: je krijgt opslag voor maximaal 500 foto’s en twintig videobestanden tot 2 minuten per stuk voor een gratis account. Voor een ongelimiteerd volume betaal je zo’n 4 euro per maand.

Video's delen op het internet

4. WeTransfer – De virtuele schoenendoos
Tot slot heb ik ook nog een oplossing om de videobestanden zelf, hoe zwaar ze ook zijn, te versturen via internet. Filmpjes online bekijken is allemaal heel mooi, maar sommige hebben zo’n emotionele waarde dat je ook de ‘fysieke’ film moet hebben. Denk aan verjaardagsfeestjes van petekinderen, huwelijken en andere heuglijke gebeurtenissen.

Voor het doorsturen van zware bestanden heb ik de afgelopen jaren verscheidene internetdiensten gebruikt, maar de handigste is gewoon degene die de meeste Clickx-redacteurs gebruiken om screenshots, foto’s en videoworkshops door te sturen: WeTransfer. WeTransfer is een handig kanaal, omdat alle actie rechtstreeks op één pagina gebeurt.

Surf naar www.wetransfer.com en kijk naar het formulier in het midden van het scherm. Klik op KIes BesTAnDen, waarna je de videobestanden in kwestie (met een maximum van 2 gigabyte) selecteert op je harde schijf. Als je met meerdere bestanden werkt, is het raadzaam om ze eerst in te pakken in een map, en vervolgens te comprimeren in een zip- of ander compressiebestand.

Dat bevordert zowel het overzicht voor je ontvangers als de uploadtijd, aangezien een gecomprimeerde collectie al snel een paar megabyte scheelt. Als de bestanden gekozen zijn, voer je in het vak daaronder alle e-mailadressen van je ontvangers in, van elkaar gescheiden door een komma. Daaronder komt je eigen e-mailadres en eventueel nog een boodschap.

Als alles klaar is, klik je op TrAnsFer, waarna de upload begint. De voortgang van de bestandsoverdracht zie je op de volgende pagina. Wanneer de honderd procent bereikt is, krijg je een bevestiging in je mailbox dat de bestanden klaarstaan om gedownload te worden. Je ontvangers krijgen een e-mailbericht met een downloadlink erin.

Die klikken ze gewoon aan, waarna ze – zonder dat ze zich ergens moeten inschrijven of iets dergelijks – gewoon automatisch de bestanden naar hun harde schijf halen. na die download krijg jijzelf nog een e-mailbevestiging dat alles in goede orde is ontvangen.

Video's delen op het internet

Alternatief: Dropbox
Als je iets meer toeters en bellen denkt nodig te hebben dan het no-nonsense WeTransfer te bieden heeft, is Dropbox misschien meer je ding. Het grote verschil is dat Dropbox even goed dient voor het opslaan en doorgeven van foto’s en documenten, en niet in eerste instantie met een webinterface werkt: je downloadt apps op al je computers en je mobiele toestellen, en werkt van daaruit.

Video's delen op het internet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.