Browser Opera heeft niet het marktaandeel van Firefox, Chrome en IE, maar blijft strijden in de achterhoede om een snelle en innovatieve browser af te leveren.

In deze nieuwe versie snijdt Opera 12 veel dood vlees weg, zoals de mislukte ‘webserver’ Unite en Widgets, kleine stukjes software die vanaf het bureaublad met de browser communiceerden. In plaats daarvan zet de Noorse browsermaker op prestaties in.

Zo is er voor het eerst een 64-bits Windows-versie en biedt Opera eindelijk hardwareacceleratie. Dit houdt in dat de browser de grafische kaart inzet om webpagina’s sneller in beeld te krijgen. Ook gaat het externe plug-ins in aparte processen laden om nr. 12 stabieler te kunnen maken.

[download_file]


De nieuwe collectie thema’s en grotere verzameling browserextensies is leuk meegenomen, maar zoals veel van de reeds genoemde functies kon je die al eerder in Firefox en Chrome vinden. Omdat Opera nog niet is overgestapt op het razendsnelle lanceerschema van zijn concurrenten wordt het steeds moeilijker om koning van de innovatie te blijven.

Toch blijft dit een bijzonder complete browser die ingebouwde functies perfect heeft afgestemd op de wensen van de ervaren surfer.