Al enkele weken kamp ik met een overbelaste nek – het gevolg van slecht zitten en weinig bewegen. Het verzoek om een ergonomische monitor uit te testen kwam dus geen moment te vroeg.

Philips en beeldschermbouwer MMD krijgen meteen punten voor ironie: je moet jezelf in allerlei bochten wringen om dit ergonomische scherm te installeren. Toch kan ik het Philips niet kwalijk nemen, want lichaamsbeweging is nu eenmaal lichaamsbeweging. Je kan de Brilliance aansluiten via DisplayPort, DVI of vga. Aan de linkerkant achteraan vond ik vier USB-aansluitingen en ook luidsprekers vooraan ontbreken niet. Vergewis jezelf er wel van dat je de aan-uitknop hebt omgeschakeld voor je aan de slag gaat – de verontwaardiging en de zoektocht kosten je anders eh, kostbare tijd. Maar wat een aha-moment!

Philips mikt met de Brilliance op kantoren. Het scherm laat zich gewillig in alle mogelijke richtingen draaien; je kan het makkelijk verstellen, tot maximaal 15 centimeter hoog, en het kantelt ook zodat je steeds loodrecht op het scherm kijkt. Via aanraakknoppen vooraan kan ik alle instellingen makkelijk overlopen en in- of uitschakelen.

Automatische lichaamsscanner
Ik ga meteen van start met de Ergo-instelling. Wanneer je die inschakelt, controleert het scherm je houding en je afstand tot het scherm. Als die niet goed zijn, laat de Briliance je dat weten via een boodschap op het scherm.

Even gaat dat goed – fabrikanten geven graag hoop. Maar al snel krijg ik de eerste melding: “Please sit with a straight neck.” Ik wist niet dat ik een kromme nek had, maar omdat ik deze Philips als tweede scherm gebruik kan mijn schuine positie ten opzichte van de Brilliance voor verwarring zorgen. Desondanks luister ik naar de opmerking en zet me rechter. Ik trek maar meteen m’n schouders recht, voor ik daar ook een opmerking over krijg.

 

Meldingen
“Please sit 20 centimeter further away from display” is de tweede melding die ik mag ontvangen. Na wat heen en weer geschuif verschijnt een tweede melding: “Please sit 10 centimeter closer to display.” Wanneer even later “Please sit 40 centimeter closer to display” verschijnt, begin ik te twijfelen aan de wonderen van deze technologie.

Naast het feit dat de voortdurende meldingen van dit ‘ergonomische’ scherm na een tijdje nogal bemoederend overkomen en irritant worden, is de ergonomie bij de Brilliance ver te zoeken. In tegenstelling tot een ergonomische stoel, die je houding als bij wonder automatisch corrigeert, doet dit scherm in feite niets anders dan ‘tips geven’. Je kan inderdaad moeilijk meer verwachten van een beeldscherm, maar vragen rond het bestaansrecht van de Brilliance (of toch zijn ergonomische missie) flitsten meer dan eens door mijn hoofd.

Goed voor het milieu (en voor je portemonnee)
Toch heeft die Ergo-functie positieve eigenschappen. Het is namelijk erg ongezond om lang onafgebroken te werken, en Ergo herinnert je daar geregeld aan. Ongeveer om het uur krijg ik de melding even pauze te nemen, zodat mijn lichaam weer wat beweging krijgt. Bovendien ‘weet’ het scherm wanneer ik afwezig ben: dan schakelt het zijn ‘Save Mode’ in. In die besparingsmodus wordt de schermverlichting gedimd, en volgens Philips bespaar je zo wel 80% op je energierekening.

Maar hoewel dit een erg goed idee is, heeft het ook zijn gebreken. Om dat ik niet altijd loodrecht voor het scherm zit denkt het al snel dat ik afwezig ben, waardoor de Save Mode meer dan eens aanspringt terwijl ik nog aanwezig ben. Ook wanneer ik lang stil zit, tijdens het lezen van een tekst bijvoorbeeld, gaat het scherm uit. Goed voor het milieu, minder goed voor het humeur. Maar omdat het ook ongezond is om jezelf onnodig druk te maken, kan je de meldingen gewoon negeren.

Conclusie
Over het algemeen is de Philips Brilliance 241plry een goed scherm, met een mooie kleurweergave en een grote kijkhoek. De meldingen worden na een tijdje vervelend, maar ze zijn wel terecht. Bovendien kan je ze gewoon negeren als je er geen zin in hebt, of je schakelt de Ergo-functie uit met de aanraakknoppen vooraan.