Wie zijn muziek graag draadloos van de woonkamer naar de badkamer laat denderen, haalt met de UE Air Speaker van Logitech goed gezelschap in huis.

Wie zijn muziek graag draadloos van de woonkamer naar de badkamer laat denderen, haalt met de UE Air Speaker van Logitech goed gezelschap in huis. Je moet wel iTunes en een stootbestendige portefeuille hebben.

De ‘Air’ in de naam van het toestel verraadt het al meteen: deze speaker is bedoeld om te gebruiken met AirPlay, het draadloze procedé waarmee Apple-toestellen en software muziek sturen naar compatibele luidsprekers. Heb je een iPod, iPhone of iPad in huis, dan kan je het geluid van bepaalde apps dus draadloos naar de UE Air Speaker sturen. Ook met iTunes lukt het, zowel op Mac als op een Windows-pc.

Uiterlijk
De UE Air Speaker is alleszins een fraaie verschijning. Een speciale vorm, speakerdoek over de volledige voorkant en matzwart voor het overgrote deel van de rest van de behuizing, die jammer genoeg wel redelijk gevoelig blijft voor vingerafdrukken. Gelukkig hoef je hem enkel aan te raken bij de aansluiting, dus met die vieze vingers valt het uiteindelijk nog wel mee. Aan de bovenkant staan drie ronde knoppen, met het volumewiel prominent in het midden. Je kan het volume natuurlijk ook regelen in iTunes of via de app op je draagbare Apple-toestel.

Ook leuk: het opbergbare dockinggedeelte. Bezitters van draagbare Apple-producten kunnen er hun toestellen makkelijk op docken en opladen. Wie daar niet aan mee wil doen, kan het schuifje gewoon dichtklappen. Het kantelbare aansluitstuk moet het docken vergemakkelijken, alleen met een iPad blijft het wel wat wringen.

Klank
Om draadloos muziek te kunnen beluisteren, moet je uiteraard een netwerk opzetten. Met mijn iPad ging dat als vanzelf: het ding docken, de bijhoren app installeren (je wordt automatisch naar de juiste downloadpagina geloodst) en klaar. Zonder Apple-toestel duurt het iets langer: je moet je computer dan verbinden met het draadloze netwerk dat de Air Speaker opzet en wat configuratiedingetjes invoeren in je browser voor je terug op je thuisnetwerk kan. Maar ook dat loopt vlot en na de installatie heb je er geen omzien meer naar.

Mijn iTunes-collectie speelde zonder problemen draadloos af en de reactiesnelheid tussen de computer en de speaker zit redelijk goed. Minstens even belangrijk: geluidskwaliteit. De ‘UE’ van deze luidspreker staat voor Ultimate Ears, een reeks audioproducten waarmee Logitech de harten van echte muziekliefhebbers wil veroveren. En het moet gezegd: de klank van de Air Speaker is goed. Krachtig en toch goed gebalanceerd, ook op hoge volumes. Veel hangt natuurlijk ook af van de kwaliteit van je digitale muziekbestanden.


Conclusie
De Ultimate Ears Air Speaker is een aanrader voor wie op zoek is naar een geschikte AirPlay-luidspreker. Dankzij het opbergbare dock is hij ook geschikt voor mensen zonder draagbare Apple-toestellen, bij wie een ‘vast’ docking station wat lullig lijkt. De prijs van de Air Speaker is echter niet mals.