Na mijn eerste schijfcrash was ik ettelijke uren kwijt om Windows en co weer aan de praat te krijgen. Bij crash nummer twee liep alles binnen het halfuur weer op rolletjes. Met dank aan mijn image.

Intro

Na mijn eerste schijfcrash was ik ettelijke uren kwijt om Windows en co weer aan de praat te krijgen. Bij crash nummer twee liep alles binnen het halfuur weer op rolletjes. Met dank aan mijn image.

Een image is eigenlijk niet meer dan een kopie van je Windowspartitie, met alle programma’s, drivers en andere essentiële onderdelen. Loopt het fout, dan kan je gewoon zo’n image terugzetten om alles weer operationeel te krijgen. Dat duurt pakweg 20 minuten – ook als Windows weigert op te starten.

Ik ga aan de slag met EaseUS ToDo Backup Free 4.0: erg gebruiksvriendelijk en een pak exibeler dan de back-upfuncties van Windows zelf.

STAP 1: Installatie en verkenning

De tool, zo’n 97 MB, kan je downloaden op www.todo-backup.com. De installatie is een uitje van een cent. Tenzij je de tool op verschillende pc’s (in je netwerk) wil installeren, hoef je de module voor gecentraliseerd beheer niet mee te installeren. Registreren is ook niet nodig.

Start je het programma op, dan vind je eigenlijk al wat je nodig hebt op het tabblad HOME. Het programma dubbelt als kloontool (om de inhoud van de ene schijf rechtstreeks naar een andere over te pompen) en laat je eveneens gegevensbestanden back-uppen en selectief terugzetten.

Red je pc met een schijfimage
Home: ongeveer alles wat je nodig hebt.

STAP 2: Snelle systeemback-up

ToDo Backup voorziet in een supersnelle manier om een systeemback-up te maken: klik op het tabblad HOME op SYSTEM BACKUP en bevestig met PROCEED. De back-up komt terecht op de locatie die je in stap 1 hebt vastgelegd en bevat de inhoud van je opstart- en je systeempartitie.

Wil je weten welke partities dat precies zijn, start dan vanuit het Windows-startmenu diskmgmt.msc op en controleer de STATUSkolom. Hier vind je wel de indicaties Systeem en Opstarten. Wil je alleen maar die partities in je image, dan is het klikklare SYSTEM BACKUP in elk geval de snelste manier.

Na afoop klik je op het HOME-tabblad op CHECK IMAGE en verwijs je naar het zonet gemaakte imagebestand: ToDo Backup zal dan de integriteit van dat bestand controleren.

Red je pc met een schijfimage
System backup: alleen de boot- en systeempartitie!

STAP 3: Zelf gekozen image

De kans is echter groot dat je schijf in verschillende partities opgedeeld is, of zelfs dat je meer dan één fysieke schijf hebt. Wil je die mee in de image, dan zit er weinig anders op dan zelf de partities aan te duiden. Over dus naar het tabblad HOME, waar je deze keer op DATA BACKUP (FILE, DISK/PARTITION) klikt.

In het dialoogvenster open je nu het tabblad DISK/PARTITION, dat de schij ay-out toont. Je hoeft nu alleen maar de gewenste partities – of schijven – aan te klikken en op PROCEED te drukken. Het vinkje bij SECTOR BY SECTOR BACKUP tik je beter weg, tenzij je per se ook lege sectoren in je image wil – een langdurig proces dat bovendien meer schijfruimte vereist.

Red je pc met een schijfimage
Imaging à la carte: kies zelf de schijven of partities.

STAP 4: Extra opties

Ik keer nu eerst een stapje terug, tot net voor de PROCEED-knop. Je treft in het dialoogvenster namelijk nog twee interessante opties aan. Klik je op TURN ON, dan kan je een ingebouwde planner activeren. Handig, want dan moet je er zelf niet meer aan denken om op tijd en stond een image te maken.

Je kan hier ook opteren voor een differentiële back-up. Je (veel compactere) image zal dan alleen nog de verschillen bevatten tussen je huidige data en die uit je volledige back-up. Overigens kan je zo’n differentiële back-up ook altijd opstarten vanuit het tabblad MANAGEMENT. Selecteer hier de gewenste volledige back-up, klik op het kleine pijltje en kies RUN, DIFFERENTIAL BACKUP.

De link BACKUP OPTIONS opent een venster met heel wat extra’s. Je bepaalt bijvoorbeeld zelf de compressiegraad van het imagebestand, je kiest of je het bestand versleutelt of opsplitst en geeft aan of je na a oop een mail wil ontvangen.

Red je pc met een schijfimage
Aan opties geen gebrek!

STAP 5: Selectief herstel

Een image zet je best in zijn geheel terug, maar met ToDo Backup kan je ook selectief bestanden terughalen. Start TODO BACKUP en kies op het tabblad HOME de optie MOUNT/UNMOUNT. Klik op MOUNT en blader naar het recentste imagebestand.

Bevestig met NEXT, selecteer indien nodig het gewenste tijdstip, klik nog een keer op NEXT, selecteer de partitie die je aan een stationsletter wil koppelen, kies (via het zwarte pijltje) een geschikte stationsletter en klik op NEXT, PROCEED en FINISH. Het gevraagde station duikt nu netjes op in de Verkenner. Hoe je de gewenste bestanden vanuit dat station naar een ander medium kopieert, kan je vast zelf wel bedenken.

Red je pc met een schijfimage
Van image naar (virtueel) station in slechts een paar muisklikken!

STAP 6: Compleet herstel

Er komt vast een dag waarop Murphy met de glimlach een complete partitie van tafel veegt. In dat geval doe je als volgt. Open DISK AND PARTITION RECOVERY en zoek de meest recente image. Druk op NEXT, stip het juiste tijdstip van de back-up aan, druk nogmaals op NEXT, duid nu alleen de gewenste partitie aan en bevestig alweer met NEXT.

Even opletten nu, want ToDo Backup vraagt je om de juiste doellocatie (partitie) aan te duiden, en hier wil je echt niet in de fout gaan. In het volgende venster kan je de grootte van de doelpartitie nog aanpassen, maar dat laat je in deze fase maar beter zo – als de hersteloperatie gelukt is, kan je dat nog altijd doen met een of andere partitiebeheerder. Bevestig met NEXT, PROCEED en OK, wees geduldig en hou je vingers gekruist.

Red je pc met een schijfimage
Een partitie terugzetten: altijd een spannend moment.

STAP 7: Opstartschijf maken

Voor wie dacht dat het niet erger kon: wat als je systeempartitie getroffen is? Juist, die waarop Windows staat. Je pc op de normale manier opstarten, zit er dus niet meer in. Om ToDo Backup die partitie te laten terugzetten, zal je ander geschut uit de kast moeten halen: een speciaal geprepareerde cd of USB-stick, waarmee je je pc alsnog aan de praat krijgt. Dat doe je dus *nu* meteen.

Start ToDo Backup op en kies op het tabblad HOME de optie CREATE BOOTABLE DISK. Ik beperk mij hier tot een Linuxgebaseerde opstartschijf, maar laat dat je niet afschrikken: het blijft gebruiksvriendelijk. Stip USB of CD/DVD aan, selecteer het juiste station en druk op PROCEED. Start hiermee je systeem op – wellicht vanuit het speciale opstartmenu.

Even later duikt het vertrouwde venster van ToDo Backup op! Nu maar hopen dat je ook van hieruit de weg naar (het externe medium met) je imagebestand vindt.

Red je pc met een schijfimage
Ook een Linux live cd kan een vriendelijk gezicht opzetten.