De nieuwe Tijdlijn van je Facebook-profiel heeft bovenaan plaats voor een panoramische omslagfoto. Met deze tip maak je een perfect passend exemplaar.

Een van de blikvangers van de Tijdlijn van Facebook is de 'omslagfoto'. Dat is een grote foto boven aan je tijdlijn, vlak boven je profielfoto. Iedereen die je tijdlijn bezoekt, ziet meteen je omslagafbeelding. Je kiest dus maar beter een goede foto daarvoor.

Het probleem is dat Facebook een erg vreemd, panoramisch formaat gebruikt. De meeste foto's die je met jouw camera maakt, hebben een andere beeldverhouding – meestal 3:2 of 4:3. Die foto moet je dus bijsnijden om er een omslagfoto van te maken.

Dat kan via de eigen tools van Facebook: je klikt op Een omslag toevoegen en past de positie van de foto aan tot die ongeveer past. Maar erg precies werkt dat niet, doordat je het moet stellen met een piepkleine preview.

Makkelijker met Photoshop
Het kan gelukkig ook eenvoudiger. Het enige wat je nodig hebt is een foto-editor zoals Photoshop (Elements) of vergelijkbaar.

Open de foto die je wil gebruiken. Indien nodig kan je de foto eerst nog wat draaien met de tool Image Rotation (Canvas roteren). Activeer dan de Crop Tool (Uitsnijden). In de menubalk van de tool vul je de exacte afmetingen van een omslagfoto in: achter Width (Breedte) zet je "850 px", achter Height (Hoogte) zet je "315 px".

Als je nu met het Crop-tool over je foto klik-sleept, maak je een uitsnede met de exacte afmetingen. Je kan de uitsnede precies zo plaatsen als je wil. Ben je tevreden met het resultaat, klik dan op het vinkje om de uitsnede te bevestigen. Bewaar de foto onder een andere naam (Save As – Opslaan als) indien je de originele foto wil behouden.

Hou je muisaanwijzer nu over de rechter onderhoek van je bestaande omslagfoto, en klik op Omslag wijzigen. Je kan nu je zelf bijgesneden foto plaatsen.

Hou er bij de keuze van een foto rekening mee dat Facebook in de linker onderhoek je (vierkante) profielfoto zal plaatsen.

External links

Facebook