Iedereen kijkt mee op internet, dat wist je al. Maar wat doe je dan als jouw boodschap echt niet onderschept mag worden? Encryptie? Een beveiligde verbinding? Echte spionnen pakken het veel subtieler aan.

Intro

Steganogra e is de kunst om een boodschap te verbergen in iets anders. Het gaat dus niet om een onkraakbare encryptie; je zorgt gewoon dat niemand doorheeft dat er een geheime boodschap te rapen valt.

STAP 1: Qué?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden geheime boodschappen in onzichtbare inkt op de rug van boodschappers geschreven, of in morse op een draad getekend. Van die draad werd vervolgens een sjaal gebreid om de verzetsstrijder lekker warm te houden. Hetzelfde principe kan je ook op digitale boodschappen toepassen.

Het leuke aan steganografie is dat het niet opvalt dat er een geheime boodschap staat. Stop je die boodschap in een doodnormaal beeld, pakweg een kat met een hoedje op of iemand die plat op zijn gezicht valt, dan moet Big Brother al bijzonder grondig filteren om je verdachte bestand te vinden.

Tekst verbergen in een foto
Een van de meer onschuldige beelden om over internet te sturen.

STAP 2: De luie manier

Mozaiq is een online kunstproject, dat onder meer steganografie aanbiedt. De hele encryptie werkt online. Ga naar http://mozaiq.org/encrypt en kies een beeld waarin je je boodschap wil verbergen. Daaronder geef je je geheime boodschap in. Stel meteen ook een wachtwoord in en klik op HIDE YOUR MESSAGE.

Je kan nu je beeldje weer downloaden en mailen of op een andere manier aan je contactpersoon bezorgen. Om aan de boodschap te geraken, surft je contactpersoon naar http://mozaiq.org/decrypt. Daar laadt hij je bestand op, geeft het wachtwoord in en klikt op REVEAL YOUR MESSAGE. Spijtig genoeg is de Mozaiq-site lang niet altijd even stabiel. Een alternatief dan maar?

Tekst verbergen in een foto
Mozaiq werkt het best met kleine beeldjes.

STAP 3: Stiekemerd

Hide in Picture is een gratis steganografieprogrammaatje voor Windows. Het werkt alleen met bitmaps, maar je kan er wel hele bestanden mee verbergen, en niet alleen een beetje tekst. Wil je echt helemaal veilig zijn, dan kan je die verdachte foto’s bijvoorbeeld ook nog eens in een versleuteld zip-bestand steken, voordat je ze in de bitmap verbergt.

Laad een beeldje in HIP en klik vervolgens op de linkse knop om een bestand te kiezen. Geef het eventueel een wachtwoord mee en kies het encryptiealgoritme. Bewaar je nieuwe bestandje met de derde knop van links en stuur het door. Ook je contactpersoon zal HIP in huis moeten halen om de geheime boodschap uit je beeld te halen.

Tekst verbergen in een foto
Documenten, foto’s van demonstraties, een opgenomen clip van iemands bekentenis, je kan het allemaal in een bitmap verstoppen.

 

Zie je deze workshop liever in videoformaat? Klik dan hier.