Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Samsung heeft het mooi voor elkaar: grootste telefoonmerk, succesvolle Galaxy-reeks, eigen AMOLED-schermen, het lijkt haast alsof hun opmars niet te stoppen is. Hun toptoestellen, de Galaxy S-reeks, droppen ieder jaar een technologisch bommetje aan innovaties. De Galaxy S III probeert die lijn voort te zetten, maar verandert wel het geweer van schouder.

Samsung Galaxy S III back cover

Nergens stoeft het bedrijf over de krachtige specificaties; volgens hen is de telefoon “Designed for humans”. Android 4.0 vormt de basis, maar Samsung gooit er als vanouds zijn eigen TouchWiz software overheen. Vroeger was dat nog een absolute meerwaarde, maar door de solide redesign van Android 4.0 is de vraag minder uitdrukkelijk naar een eigen schil. Samsung doet het toch, en slaagt met verve dankzij verschillende innovatieve extra’s.

Ik kreeg een testtoestel in handen, en wat meteen opvalt is het frisse uiterlijk van de software, duidelijk geïnspireerd door de natuur. De waslijst aan leuke extra’s ga ik je besparen, die vind je op Samsungs website, maar twee ervan zijn absoluut de moeite om te vermelden. Via de camera vooraan houdt de Galaxy S III in het oog wanneer je een tekst leest op je smartphone. Voortaan schakelt je scherm zich niet meer uit na 10 of 20 seconden, heel handig als je een langere tekst of mail moet lezen. De tweede extra is bellen tijdens een bericht. Als je iemand een bericht wilt sturen, maar opeens verzin je dat bellen handiger is, dan breng je de telefoon naar je oor om te bellen. Op het eerste gezicht zijn dit heel eenvoudige ideeën, maar alles tezamen draagt bij tot de gehele ervaring.

 


Samsung Galaxy S III back cover

Het toestel heeft veel goede software-extra’s aan boord, maar ik ben geen fan van het standaard toetsenbord van Samsung. Correcties worden te actief doorgevoerd en het hoofdwoord verandert voortdurend terwijl je typt, omdat er verschillende suggesties zijn. Niet belangrijk als je heel precies typt zonder fouten, maar als je af en toe een letter fout typt, werken de suggesties eerder vertragend dan versnellend. Gelukkig kun je in de Google Play Store genoeg toetsenbord-apps downloaden om dat probleem weg te werken, mocht je jezelf eraan storen.


Samsung Galaxy S III back cover

Samsung lanceert in de Galaxy S III zijn quadcore Exynos-processor, die prima scoort in de benchmarks. De topper van het moment, Nvidia’s Tegra 3, moet duidelijk de duimen leggen voor Samsung, zowel op grafisch vlak als op processorkracht. Hij wordt bovendien een pak minder warm, met piektemperaturen tot 38 °C vergeleken met 49 °C bij de Tegra 3 in de One X.
 

Net als op de Galaxy Nexus bevat de Galaxy S III ook een 720p-scherm, maar het scherm is met zijn 4,8 inch een fractie groter. Samsungs eigen Super AMOLED HD blijft een van de beste schermen op de markt, maar HTC’s One X heeft ook een bloedmooi 720p LCD2-scherm. Het is moeilijk om een kant te kiezen welke het beste scoort. Hou je graag van heldere, levendige kleuren en diep zwart? Dan kies je best AMOLED. Voor mooi sprankelend wit en zachtere kleuren is LCD2 een betere keuze.

 


Samsung Galaxy S III back cover

 

Toegegeven, de kijkhoek voor optimale kleuren is beperkt op het scherm, maar we gaan ervan uit dat iedereen zijn smartphone recht voor zich gebruikt. De Galaxy S III maakt gebruikt van het vernieuwde Gorilla Glass II dat dunner is, en toch dezelfde duurzaamheid biedt. We hebben nog geen handtastest gedaan met de nodige sleutels erin, maar tijdens onze testperiode konden we geen enkel krasje opmerken.

Het scherm van de Galaxy S III maakt net als de Galaxy Note gebruik van Wacom-technologie waarmee je, mits een speciaal pennetje, heel precies aantekeningen kunt aanbrengen. Er is wel geen plaats in de behuizing voor het pennetje, wat het nut van de technologie beperkt. Je wil namelijk niet overal een pennetje in je broekzak steken, om apart boven te halen als je snel iets wil schrijven of tekenen.

 


Samsung Galaxy S III back cover

De acht megapixelcamera is lichtjes verbeterd vergeleken met zijn voorganger, maar de schietsnelheid is sterk toegenomen. Om snel achter elkaar foto’s te nemen, moet je enkel maar de knop ingedrukt houden. Alle belangrijke instellingen vinden we terug, waaronder Panorama en zelfs HDR. Vanzelfsprekend is HDR niet aanwezig om te filmen, maar je kan wel in volledige 1080p-kwaliteit opnemen. Er zijn maar drie effecten die je direct over je foto’s kan gieten: sepia, negatief en zwart-wit.  Ik had graag nog een hardwarematige shutter-knop gezien om stabieler te fotograferen.

Vooraan zit een 2 MP-camera waarmee je ook nog eens in 720p kan opnemen. De foto’s zijn, ondanks de snelle autofocus, meestal scherp, maar de kleuren laten wat te wensen over. Zelfs op het levendige AMOLED-scherm valt het snel op. Video is daarentegen zowat het beste wat we ooit hebben gezien in een smartphone met 1080p-opnamekwaliteit.

 


Samsung Galaxy S III back cover

Het grootste pijnpunt van zijn voorganger, de Galaxy S II, is gelukkig weggewerkt: de autonomie. Door het heldere AMOLED-scherm haalde de batterij het niet een hele dag bij intensief gebruik. De Galaxy S III maakt gelukkig gebruik van een batterij met een veel grotere capaciteit, 2100mAh tegenover 1650 mAh, en die boost zorgt ervoor dat zelfs bij intensief gebruik een dag realistisch is. Eindelijk een topsmartphone waarmee zware gebruikers tamelijk vlot de dag kunnen doorkomen.

 

Een quadcoreprocessor betekent pure power, en dat laat de Galaxy S III maar al te graag zien in de vorm van multitasking. Je kan voortaan een HD-film op de voorgrond kijken, terwijl je mails checkt of snel een sms’je typt. Het lijkt een overbodige functie, maar als je het enkele keren hebt gebruikt, blijkt wel hoe handig het is. Je kan het kleine videokadertje trouwens overal naartoe slepen waar je wilt, zonder ook maar een hapering. Knap staaltje brute rekenkracht.


Samsung Galaxy SIII

NFC is hot in smartphoneland, en die optie vinden we ook terug in de Galaxy S III. De NFC-chip zit in de batterij zelf verwerkt. Naast het standaard Android Beam, om via NFC data uit te wisselen tussen smartphones, lanceert Samsung zijn eigen S Beam. Tik beide NFC-compatibele toestellen tegen elkaar, kies het bestand dat je wilt versturen, en de tegenpartij moet simpelweg op ok drukken. Door het gebrek aan NFC-toestellen is het nut hierrond beperkt, maar later in de toekomst zal deze functie ongetwijfeld aan populariteit winnen.

Kortom, alles doet uitstralen dat de Galaxy S III een topmodel is. Uitgezonderd zijn looks. Glossy plastic als achterkant vraagt om lelijke vingerafdrukken, zelfs al zorg je voor een coole geborstelde aluminiumlook. Geef ons dan toch maar die mooie, soft-touch achterkant van bijvoorbeeld de Nokia Lumia 800 of de HTC One X. De voorkant lijkt volledig uit een stuk te bestaan, vergelijkbaar met de Samsung Galaxy Nexus, zonder de licht gebogen vorm.


Samsung Galaxy S III

Misschien een detail, maar toch: eindelijk opnieuw een signalisatieled. Het afgelopen jaar afwezig bij elke Samsung smartphone, maar toch behoorlijk handig is om te zien of batterij bijna leeg is, of wanneer je een bericht of mail hebt ontvangen. Je kan de led in- of uitschakelen in het optiemenu. De Galaxy S III is in twee kleuren beschikbaar, blauw en wit, maar naar mijn mening is de blauwe veruit de mooiste dankzij de geborstelde aluminiumlook. Die ontbreekt op de witte versie, waardoor die er wat goedkoper uitziet.

Last but not least: Siri! Of nee, S Voice. Spraakherkenning is hot, en daar wil Samsung een graantje van meepikken. S Voice werkt beter dan de meeste Android-alternatieven, maar net als Siri ondersteunt S Voice niet de Nederlandse taal. Ik heb vaak geprobeerd om een conversatie aan te gaan met S Voice, maar moet toegeven dat Siri een stuk leuker reageert en veel meer toepassingen goed inschat. S Voice is te saai, maar dat neemt niet weg dat spraakherkenning nog heel sterk moet groeien om echt functioneel te worden. Siri en S Voice zijn dat helaas nog niet.

 


Samsung Galaxy SIII

Het ziet ernaar uit dat Samsung een nieuwe hit te pakken heeft met de Galaxy S III, maar de concurrentie zit het bedrijf op de hielen. Het verschil is nog nooit zo klein geweest, wat het kiezen aartsmoeilijk maakt. Wij wagen er ons toch aan, en kiezen voorlopig voor de Galaxy S III dankzij het leuke TouchWiz, snelle processor en vooral de prima autonomie. Benieuwd hoelang de Galaxy S III die titel zal kunnen vasthouden van beste smartphone.

External links

Samsung