Intro

Het overkomt zelfs de beste Clickx-redactrice: gehackte site bezocht, virus opgelopen, en een antivirus die het in Keulen hoort donderen. Als ook nog mijn uninstallers gekaapt blijken, zit er maar één ding op: ik moet de klok terugdraaien.

Wanneer je de keuze hebt tussen je systeem helemaal opnieuw installeren, of een week werk verliezen, is de beslissing snel genomen: Windows Systeemherstel it is. Ik ga mijn computer opnieuw in de staat van een  paar dagen (of weken) terug brengen. Gewoon mijn laatste herstelpunt herladen en … game over voor die engerds die de boel verziekten. Alleen jammer deze truc in het echte leven ook niet werkt.

STAP 1: Herstelpunten maken

Systeemherstel is bijzonder handig om terug te gaan naar het verleden. Of tenminste: als je er in dat verleden aan gedacht hebt om alles te bewaren. Het is dus erg belangrijk dat je genoeg systeemherstelpunten maakt.

Net je computer geïnstalleerd met alles erop en eraan? Maak dan een systeemherstelpunt en geef dit een naam, bijvoorbeeld ‘Schone lei’. Zo kan je later steeds naar dit punt weerkeren als je je overbelaste pc beu bent. Bespaart je alvast een paar uur installeerwerk.

Bewaar ook altijd net voor je nieuwe software installeert, voor je in het register gaat knoeien en zelfs voor je een stevig opkuisprogramma draait. Je weet nooit wat dat programma allemaal wegveegt.

Systeemherstel in Windows
Windows maakt zelf een nieuw herstelpunt voordat het belangrijke updates uitvoert.

STAP 2: Windows XP terugdraaien

Om Systeemherstel te gebruiken in Windows XP moet je aangemeld zijn als systeembeheerder. Je vindt het programma vervolgens door op de START-knop te duwen en dan te navigeren naar ALLE PROGRAMMA’S, ACCESSOIRES, SYSTEEMEIGENSCHAPPEN en op SYSTEEMHERSTEL te klikken.

Windows weet dat je meestal in paniek bent als je een Systeemherstel probeert te gebruiken, dus heeft het een handige wizard voorzien. Die gebruik je zowel om een nieuw herstelpunt te maken, als om een oud herstelpunt terug te zetten.

Systeemherstel in Windows
XP neemt je netjes bij het handje.

STAP 3: Reload Windows Vista of 7

Hetzelfde verhaal ongeveer voor Windows Vista en Windows 7. Klik op de WINDOWS-knop links onderaan je bureaublad en rechtsklik in het START-menu op COMPUTER. Ga in het nieuwe venster naar SYSTEEMBEVEILIGING. Wil je een oud herstelpunt herstellen, dan klik je op SYSTEEMHERSTEL en volg je de wizard.

Om een nieuw herstelpunt te creëren, klik je op de redelijk logische knop MAKEN, waarna je het ding een naam geeft. Verder kan je per station ook de systeemherstelinstellingen aanpassen. Klik bijvoorbeeld op je C-schijf in het venstertje en druk op de knop CONFIGUREREN.

Wil je de schijf kunnen herstellen, zorg dan dat het bovenste bolletje aangevinkt staat en gebruik de schuiver om wat plaats op je computer vrij te maken voor herstelpunten.

Systeemherstel in Windows
Met de schuiver geef je Windows ruimte om meer of minder herstelpunten bij te houden.

 

Zie je deze workshop liever op video? Klik dan hier.