Noise-cancelling is tof: de hoofdtelefoon registreert het omgevingsgeluid met een klein microfoontje en stuurt hetzelfde geluid in tegenfase naar jouw oren, waardoor beide signalen elkaar opheffen en het geluid (zo goed als) verdwijnt. Je kan er je schoonmoeder niet het zwijgen mee opleggen, maar monotoon, voorspelbaar geluid zoals het ronken van een vliegtuig of het zoemen van een computer verdwijnt zo goed als volledig.

Zonder lawaai
Op dat vlak scoort deze Pioneer alvast goed: ik stak de meegeleverde AAA-batterij er in, schoof de aan-knop naar boven, en het geronk van de drankautomaat in de buurt van mijn bureau verdween meteen. Zodra ik muziek begon te spelen, merkte ik wel dat de klank aan de scherpe kant is. Dat went gelukkig redelijk snel en als ik de hoofdtelefoon op zou hebben staan tijdens het schrijven van deze review, zou ik wellicht het adjectief helder gebruikt hebben.

Niet voor audiofielen
Zet je de noise-cancelling af, dan klinkt de muziek ineens vrij dof. Ook daar kan je aan wennen, maar ik verkies toch de klank met de noise-cancelling geactiveerd. Switch je tijdens het luisteren tussen de twee, dan is de klankwissel echt wel opvallend. Voor echte audiofielen is deze SE-NC21M dus wellicht niet weggelegd, al moet je er natuurlijk rekening mee houden dat deze hoofdtelefoon bedoeld is voor onderweg – waar je sowieso niet gauw op een uitmuntende geluidskwaliteit kan rekenen – en dat de prijs behoorlijk aanvaardbaar is voor een noise-cancelling hoofdtelefoon.

Met accessoires
Voor € 119,99 krijg je trouwens meer dan de hoofdtelefoon alleen: de batterij is inbegrepen, net als een adapter voor de dubbele hoofdtelefooningang die je op vliegtuigen aantreft. Om dat alles te transporteren, krijg je er een compacte en stevige doos bij, waarmee de hoofdtelefoon veilig opgeborgen wordt in je rugzak. De hoofdtelefoon zelf kan je trouwens redelijk plat opvouwen, zodat hij weinig plaats inneemt.

De SE-NC21M is een on-ear hoofdtelefoon, dus na een tijd word je die druk op je oorschelpen wel gewaar. Toch vond ik hem erg comfortabel zitten; ik zette de hoofdtelefoon enkel af als ik de muziek beu was en niet omdat de druk te vervelend werd. Voor wie het belangrijk vindt: de oorkussens zijn latexvrij.