Ik gebruik Outlook als e-mailclient op mijn desktop-pc met Windows 7. Nu heb ik mij ook een laptop aangeschaft, waarop ik eveneens MS Office 2010 met Outlook heb geïnstalleerd. Ik lees mijn mail afwisselend op beide toestellen, maar uiteraard had ik mijn mailbestanden graag synchroon gehouden. Hoe doe ik dat?
Mario van Baelen

Een servergestuurde oplossing, genre Microsoft Exchange Server, is een robuuste en professionele oplossing, maar die overstijgt helaas de noden – en de portemonnee – van de thuisgebruiker. Er bestaan wel handzamer en (veel) goedkopere alternatieven: een blik op deze Slipstick site zal je overtuigen. Een handige oplossing blijkt alvast EZOutlookSync (gratis 30 dagen beperkte proefversie; circa € 28). Hiermee kan je de Outlook pst-bestanden in een of twee richtingen synchroniseren. Deze synchronisaties laten zich bovendien inplannen. De duurdere Pro-versie geeft de gebruiker bijkomende controle over de synchronisatieopties, en er is ook een Portable versie voor gebruik op een USB-stick.
Een alternatief is dat je het Outlook pst-bestand op een gedeelde map in je thuisnetwerk zet – op je NAS, bijvoorbeeld. Die moet je dan wel van de nodige machtigingen voorzien, zodat de map probleemloos bereikbaar is. Normaliter volstaat het hiervoor je huidige, lokaal opgeslagen pst-bestand naar zo’n gedeelde map te verplaatsen. Ideaal is zo’n oplossing echter zeker niet: je kan bijvoorbeeld geen twee Outlook-instanties tegelijk geopend houden. Probeer je dat toch, dan kan dat zelfs tot een corrupt pst-bestand leiden.